Роден е в семейството на обеднели дворяни. В детството му

...
Роден е в семейството на обеднели дворяни. В детството му
Коментари Харесай

Умира Алфонс дьо Ламартин

Роден е в фамилията на обеднели дворяни. В детството му обичано са латинските класици, а от френските поети – Расин. Ламартин учи първо в Лион, а по-късно, в йезуитското учебно заведение в Бел. Завърнал се в родината, той учи класическите създатели, възхищава се от Русо и от Бернард дьо Сен-Пиер, и с въодушевление възприема новите литературни повеи. Юношеските увлечения сформират сюжета на многочислени негови поеми. В разказите за Елвира, Леонора и Грациела, са предадени същински епизоди от живота на поета. Особена роля в живота на Ламартин играе любовта му към младата жена умряла рано, възпята от него под името Елвира. Тъжните фантазии за изгубеното благополучие и печалната потиснатост са наложени на поезията на Ламартин и са го заставили да търси разтуха в Бога. Много е пътешествал, живял е в Италия и построява дипломатическа кариера.
През 1820 година излиза неговият първи алманах със стихове: „ Поетически съзерцания “, посрещнат е незабавно с голям триумф. Следват творбите: „ Нови поетически съзерцания “ (1823), „ Хармонии “ (1835), „ Жослен “ (1835), „ Падането на един ангел “ (1838) и „ Поетически сборници “ (1839). През 1829 година Ламартин е определен за член на френската академия; През 1832 година той прави огромно странствуване на Изток. Минава през Пловдив, където отсяда за 3 дни в къщата на Георги Мавриди и разказва това в „ Пътуване на Изток “ (1835). Годините от 1839 до 1849 са интервал на подем на политическата активност на Ламартин.
 В България е въведена Правописна промяна В България е въведена Правописна промяна
Правописната промяна на българския език от 1945 година следва линията, заложена от Лениновата промяна на съветския език от 1918 година, и реформат...
Неговият гений в доста връзки не отстъпва на Виктор Юго, само че по своя артистичен характер Ламартин не е лидер на школа; това го отличава от Юго и дефинира неговото състояние към романтизма. Той е стоял отвън литературните разпри на своето време и самичък е наричал себе си аматьор. В своите първи стихотворения Ламартин подражава на Волтер, Парни и на смехотворния род на Гресе. Големите негови метафизичен поеми в александрински стихове, „ Човекът “, „ Молитвата “, „ Безсмъртието “, неговите оди, да вземем за пример „ Въодушевление “ и някои от строфите повтарят маниера на Жан Батист Русо и други поети от XVIII в. Шатобриан, Гьоте и Мадам дьо Стал са го приобщили към духа на времето; под тяхното въздействие е подсилен лирическият гений на Ламартин, търсейки единствено рамка за отразяване на вътрешния светоглед.
Тема на неговата лирика, субективна и частично ораторска, е станала набелязаната още преди него от мадам дьо Стал „ загадъчна човешка орис “; нейното основно наличие е „ тъжното съзерцателно въодушевление, уединението в горите, безпределността на хоризонта, звездното небе, вечността и безкрайността, таящи се в душата на християнина “. Шатобриан внася концепцията за християнството в художествената прозаичност, Ламартин внася надълбоко християнско въодушевление в поезията; тези черти сплотяват двама велики представители на романтизма. Но Шатобриан, стихотворец на пристрастеността и на ярките багри, вкарва в религията детайл на любовта и пристрастеността, неговото християнство е цялостно с страст и жизнерадост; Ламартин, за който вярата е обвързвана с естествения инстинкт и възпитанието, възпява любовта, пречистена и одухотворена от гибелта и близостта на приближаващата се или към този момент настъпила гибел.
Това е тази персонална нотка, която Ламртин внася в сантименталната лирика: основава елегията. „ Езеро “, „ Усамотение “, „ На Елвира “, „ Долината “, „ Crucifix “ и други са безконечните монументи на неговата популярност и излъчват неподправено, откровено възприятие, доста повече от дългите му поеми „ Жослен “ и „ Падането на един ангел “, където поетическите хубости се редуват с реторическа рецитация. В поезията на Ламартин дамата е посредница сред земния живот и висшия възвишен свят; тъгата при мисълта за загубата на възлюбената обагрят дълбоката религия в безсмъртието. Съчетанието на поетическа потиснатост с инстинктивна религия сформират основното омагьосване на поезията на Ламартин. В лирическите му сборници, излезли след първия „ Поетически съзерцания “, религиозното въодушевление се усилва и се излива в химни, проникнати от християнско примирение. „ Хармонии “ е по-музикално по език, само че не отстъпват на „ Поетически съзерцания “ по деликатност на формата.
Литературното значение на Ламартин е учредено най-много на неговите първи стихотворни сборници. Френската рецензия единомислещо го признава за един от най-великите поети на Франция.
 Мексико получава самостоятелност от Испания Мексико получава самостоятелност от Испания
След завладяването на Мексико испанците се трансформират в елита на новото колониално общество. В продължение на три века страната е източн...
Връщайки се към литературната си активност след 1849, той основава и редактира политическото списание „ Conseiller du peuple “ (Съветник на народа). В него през 1851 „ Civilisateur “ има забавни биографии на велики хора, любопитна е тази на Цезар, в действителност ирония срещу Наполеон. През 1848 година Ламартин написа „ Trois mois au pouvoir “ (Три месеца във властта), а през 1849 година – „ Histoire de la révolution de février “ (История на февруарската революция). В „ Histoire de la Russie “ през 1855, „ Histoire de la Turquie “ (История на Турция), „ Histoire des Constituants “ е изразен упадъкът на гения на Ламартин. В неговата „ Histoire de la Restauration “ (История на Реставрацията) от 1851 до 1863 година има доста трагични страници и художествени очерци, само че без научно значение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР