Роден е през 1450 година в Алгарв, Португалия, брат на

...
Роден е през 1450 година в Алгарв, Португалия, брат на
Коментари Харесай

Португалският мореплавател Диого Диаш открива случайно остров Мадагаскар

Роден е през 1450 година в Алгарв, Португалия, брат на Бартоломео Диаш.
Като един от капитаните на Педро Кабрал е част от експедицията, която открива Бразилия. Отклонилият се от ескадрата транспортен съд на Диого Диаш заобикаля Южна Африка и на 10 август 1500 година открива остров, наименуван по името на Свети Лаврентий, чийто празник се чествал на този ден. Проследява към 1500 км от източното му крайбрежие, продължава на север до африканското крайбрежие на към 3° ю.ш. и около него плава на север като доближава чак до Аденския залив. Голяма част от екипажа боледува от скорбут и Диаш се разпорежда болните да бъдат свалени на брега и за тях да се грижат няколко здрави. На борда остават към 40 индивида, от тях половината – тежкоболни. Местните араби избиват всички португалци на брега и се пробват с лодки да завладеят кораба, само че са отбити с оръдеен огън. След три месеца Диаш потегля назад, и като изгубва още 25 индивида, се добира до о-вите Зелени Нос, където се среща с флотилията на Педро Кабрал, връщаща се от Индия.
Диого Диаш се връща в Португалия през 1501 година без скъпи товари, само че по тази причина пък става първият европеец плавал около крайбрежията на Африка от Аденския залив до Гибралтар.
На италианската карта от 1502 година, известна като карта на Алберто Кантино, откритият от Диого Диаш остров е наименуван Мадагаскар.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР