Роден е на 8 юли 1893 година в Берлин, Германия,

...
Роден е на 8 юли 1893 година в Берлин, Германия,
Коментари Харесай

Роден е Фриц Перлс, германски психиатър и психоаналитик

Роден е на 8 юли 1893 година в Берлин, Германия, в фамилията на Амелия Рунд и Нейтън Перлс. Израства като безгрижник. Откровен дадаист, изразяващ увлечение към неуместното, анархията, отрицанието на естетичните правила, отхвърлянето на разсъдъка и критикуването на логиката в изкуството. Игнорира естетиката, възхвалявайки ирационалната мисъл или въобще неналичието на каквато и да е мисъл. Един тип насмешка с обичайните полезности в изкуството. Бори се за превръщането на художествения авангард в революционна левица.
Първоначално ползите му се насочват в региона на театъра. От него се очаквало да следва право, като своя чичо Херман Щауб, и той фактически взема това решение, само че за малко. В последна сметка взема решение за учи медицина в Берлинския университет. Първата международна война прекъсва студентските му години. Той служи до края на войната през 1918 година, след което продължава с образованието си. Завършва като ослепителен студент, за разлика от своите училищен години. Приблизително по това време взема решение, че желае да насочи фокуса си върху психиатрията. Интересът му се насочва към концепциите на Зигмунд Фройд и Вилхелм Райх. По време на образованието си по психотерапия във Франкфурт, той среща бъдещата си брачна половинка Лаура, от която има две деца. Женят се през 1930 година.
Фриц и Лаура, които са евреи, осъзнават рано, че Германия бързо е обхваната от нацизма и от ден на ден заплашва съществуването им. Те я напущат през 1933 година. Първоначално отиват да живеят в Холандия, а година по-късно емигрират в Южна Африка.
През 1936 година, 43-годишният психоаналитик Перлс пропътува 6500 км от вкъщи си в Южна Африка за дълго чакана среща с Фройд. Подходящият случай е годишният психоаналитичен конгрес, който тогава се организира в Чехословакия. Перлс е доста вдъхновен от това пътешестване и от отчета, който се готви да изнесе. Написал е нещо, което счита за принос и даже рационализиране на психоанализата, и чака с неспокойствие да види по какъв начин ще го одобряват сътрудниците му. Цялото събитие се оказва унизителна злополука за Фриц. Докладът му не е признат доста въодушевено, новите му хрумвания не са приветствани от ортодоксалното психоаналитично общество. Вилхелм Райх, който в миналото бил аналитикът на Перлс и доста му помагал, съвсем не вижда наличието му. Най-големият удар обаче идва от самия Фройд. Перлс по този начин и не съумява да прекрачи прага на стаята му. Когато му споделя, че е минал целия път от Южна Африка, с цел да се срещне с него, Фройд дава отговор: „ Добре, и по кое време се връщате? “ Пърлс си отива смачкан и компрометиран
Умира на 14 март 1970 година в Чикаго на 76-годишна възраст.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР