Роден е на 8 юли 1857 година в Ница, Франция.

...
Роден е на 8 юли 1857 година в Ница, Франция.
Коментари Харесай

Роден е Алфред Бине, френски психолог

Роден е на 8 юли 1857 година в Ница, Франция. Посвещава се на логиката на психиката, откакто работи като постановчик в спектакъл, получава степен лисансие по право и придобива докторска степен по естествени науки.
 
По време на престоя си в Париж среща Жан Шарко и под негово управление учи хипнозата. Постъпва като препаратор в лабораторията по физиологична логика на психиката в Сорбоната и четири години по-късно става неин шеф. Интересуват го всички мисловни процеси, само че се посвещава най-много на проучването на интелигентността, която се пробва да обхване допустимо най-всестранно. Изучава израженията на физиономията, аспектите на главата и тялото, занимава се с графология и с интелигентността у децата. Събира огромна част от данните си, като изследва личните си дъщери – кара ги да вземат решение задания и да описват за стъпките, които са минали в процеса на решаването. Всичко това води до концепцията му за „ интелигентността “. Той осъзнава, че у децата съществуват значими самостоятелни разлики. Но той е остро сериозен към здравната специалност, че приема умствената назадничавост като болест.
В съдействие с Виктор Хенри, Бине открива, че има разнообразни видове памет: зрителна, за цифри, музикална и за фрази. Съвместно те създават проби за премерване на тези разнообразни видове памет.
През 1904 година френското Министерство на образованието назначава комитет, който да направи рекомендации за промени в образованието на бавноразвиващите се деца в парижките учебни заведения. Решението те да се отделят в профилирани учебни заведения е зависело от създаването на някакви средства за идентифицирането им. На Бине е предоставено да създаде тест, който става първата метрична канара на интелигентността (E.M.I.). Този тест се появява през 1905 година вследствие на съдействието сред Бине и Теодор Симон и до 1911 година Бине не стопира да го усъвършенства. Подрежда дилемите освен по компликация, само че и съгласно възрастта, на която междинното дете би могло да ги реши, по този начин може да се пресметна умствената възраст на детето, без значение от биологическата му възраст. Световният триумф на теста, дължащ се значително на неговата елементарност, е в основата на развиването на цялата психометрия. Произведението на Бине „ Модерните хрумвания по отношение на децата “ (1909) съставлява неговото педагогическо наследство.
Умира на 18 октомври 1911 година в Париж на 54-годишна възраст.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР