Родът исоп съдържа около 12 вида растения, като най-разпространеното от

...
Родът исоп съдържа около 12 вида растения, като най-разпространеното от
Коментари Харесай

Народна медицина с исоп

Родът исоп съдържа към 12 типа растения, като най-разпространеното от тях е лечебният исоп - Hyssopus officinalis. Лечебният исоп оказва помощ при суха кашлица, защото има отхрачващо деяние.

Освен това се ползва при бронхиална астма, продължителен бронхит, запек, болести на стомашно-чревния тракт. Външно билката може да се ползва при навяхване, срещу изпотяване.

При астма, можете да си извършите следната билкова запарка:

Сложете лечебният исоп в подобаваща тавичка и го запечете на слаба фурна. Когато билката стане кафява, извадете тавичката и смелете в машинка. След това вземете 1 с.л. от билката и я смесете с едно конфитюрено бурканче с акациев мед.

Разбърквате, с цел да се уеднакви сместа. Приема се всеки ден по три пъти, като е най-добре да похапвате по 1 с.л. преди храна. Разбърквайте сместа преди приложимост и продължете с лекуването половин година.

За лекуване на бронхит, пригответе следната рецепта:

Сложете 1 ч.л. от лечебния исоп в 250 мл. вряла вода и оставете сместа да престои известно време. След това прецеждате и пиете по ½ ч.ч. топла отвара, хубаво е да приемате от сместа най-малко три пъти дневно.

 Чай

Против изпотяване, можете да пиете следната отвара:

Сложете 2 с.л. исоп в термос и залейте с 2 ч.ч. вряла вода. Направете това вечерта и оставете билката в затворения съд до сутринта. След това сместа се прецежда и се приема по 100 г четири пъти дневно. Изпивайте запарката половин час преди ястие.

Лечебният исоп може да се употребява и за възстановяване на тена на лицето. Трябва да сварите 1 с.л. от билката в 250 мл вода – варете на слаб огън десетина минути.

След това прецедете хубаво сместа и я оставете настрани, с цел да изстине изцяло. С помощта на памучен тампон нанасяйте от тоника на авансово почистена кожа. Правете процедурата преди лягане.

Исопът може да се употребява и за филтриране на белите дробове след отричане на цигарите. Освен че ще помогне за премахването на секретите, лечебният исоп ще облекчи тревогата, която се появява след зарязване на неприятния табиет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР