Кърлежи вече няма да се изследват в Националния център за

...
Кърлежи вече няма да се изследват в Националния център за
Коментари Харесай

Центърът за заразни и паразитни болести спира да изследва кърлежи

Кърлежи към този момент няма да се изследват в Националния център за заразни и паразитни заболявания. Това може да се случва единствено в частни лаборатории, като приблизителната цена на проучването е 18 лв..

През май 2024 по отношение на май предходната година има близо 70% растеж при другите типове проби за лаймска болест. Това демонстрират данните на една от огромните в страната ни частни лаборатории.

Една от аргументите, с цел да не се тестват кърлежи в НЦЗПБ е, че за първи път там към този момент се изследва и Т-клетъчен имунитет. Според проф. Христова това е най-важният индикатор дали лаймска болест е дейна.

" Освен антитела можем да изследваме и съществуването на Т-лимфоцити. Не е допустимо да се изследват голям брой кърлежи в една референтна лаборатория и това на никое място в света не се прави. Референтната лаборатория е да удостовери противоречива диагноза от периферна лаборатория или да се вършат неповторими проучвания, които на никое място не се вършат ", съобщи проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ.

Изследваните кърлежи през май в една от огромните частни лаборатории са 658, което е двойно повече отпреди година. Положителни за лаймска болест от тях са 63, съобщи Българска национална телевизия.

" Броят на изследваните кърлежи е близо 100% повишен и почти толкоз е процентът на позитивните проби. Тоест тази популация, която е позитивна в природата, си е налична ", добави доктор Благовеста Пенчева.

Въпреки третирането на тревните площи боязън при родителите има.

" Не позволявам да влизат в тревните площи, защото без значение дали се пръска или третира зелената повърхност постоянно се случва да има кърлежи. Аз съм хирург и доста постоянно в практиката ми се е случвало без значение от всичко да вадим кърлежи от деца ", разяснява Моника Момчилова.

С най-висока периодичност ухапани от кърлежи хора е регионът на Южния парк. От Столична община обявиха, че след направени наставления от Столичната районна здравна ревизия сега се извършват изключителни обработки против кърлежи на част от столичните паркове.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР