Роботът Амаран, изобретен от индийски учени, се катери по ствола

...
Роботът Амаран, изобретен от индийски учени, се катери по ствола
Коментари Харесай

Роботи заменят берачите на кокосови орехи в Индия


Роботът Амаран, изобретен от индийски учени, се катери по ствола на кокосовата палма
(снимка: YouTube)

Технологичният напредък, съпроводен от разрушение на вековната кастова система в Индия, докара до сериозен проблем – локалните поданици не желаят да берат кокосови орехи. Все повече младежи избират да учат в университет и по-късно да работят в офис, а не „ на палмите ”.

Учените от университета „ Амрита Вишва Видяпитам ” оферират решение на казуса с дефицита на „ кокосов личен състав ”. Екипът е основал робот за катерене по дървета, който може самичък да бере кокосовите орехи. След три годи разработка към този момент е подготвен усъвършенстваният първообраз на робота, наименуван Амаран.

За да стартира да събира кокосови орехи, Амаран към момента се нуждае от малко помощ. Частите на робота би трябвало да бъдат съединени към основата на палмата – развой, който лишава на учените към 15 минути. След като всички елементи бъдат свързани, Амаран, употребявайки осемте си гумени колела, обърнати във вътрешността, може да се катери по палмата.

Операторът насочва безжично придвижванията на робота, като употребява специфичен джойстик или приложение за телефон. Това е належащо, с цел да се реалокира Амаран към ствола на палмата.



Веднага откакто роботът доближи кокосовите орехи, специфичният му нокът се изважда и фиксира в основата на купа от зрели орехи. С помощта на циркуляр Амаран отрязва основата на клоните и кокосовите орехи падат на земята.

В полеви тествания, извършени във плантация за кокосови орехи, роботът сполучливо се катери по дървета с височина до 15,2 метра с надолнище на ствола до 30 градуса. Създателите на робота признават, че индивидът работи доста по-бързо, само че Амаран компенсира това преимущество с обстоятелството, че може да бере кокосови орехи по-продължително време без отмора.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР