Робърт Мугабе Централният комитет на управляващата партия на Зимбабве Африкански

...
Робърт Мугабе Централният комитет на управляващата партия на Зимбабве Африкански
Коментари Харесай

Мугабе с ултиматум да подаде оставка като президент на Зимбабве


Робърт Мугабе

Централният комитет на ръководещата партия на Зимбабве Африкански народен съюз на Зимбабве-Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) в профил от управлението се президента Робърт Мугабе и ме даде ултиматум да подаде оставката си като държавен глава до 12 часа локално време в понеделник. В противоположен случай в Народното събрание ще стартира процедура по импийчмънт, предадоха международните организации в неделя. Новината заяви след съвещание на Изпълнителния комитет на партията министърът по киберсигурността Патрик Чинамаса.

Мугабе е отхвърлен от председателския пост на партията и сменен от Емерсън Мнангагва. Той беше вицепрезидент на Зимбабве, само че на 6 ноември Мугабе го в профил от поста му. Именно това премахване сложи началото на политическата рецесия в Зимбабве и докара до намесата на военните.

Управляващата партия също така взе решение да издигне Мнангагва за претендент за президент на Зимбабве на изборите през 2018 година, съобщи Франс прес.

Съпругата на Мугабе - Грейс Мугабе, бе отстранена от лидерския пост на женската лига към ръководещата партия и изключена от партията. Изпълнителният партиен комитет я упрекна в втълпяване на език на омразата, на дух на разделяне, както и в присвояването на функции и на пълномощия, които не са й били делегирани, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. Според участвали на съвещанието Грейс Мугабе и други лица ще бъдат съдени.

Решенията на Изпълнителния комитет ще бъдат официализирани на специфичен партиен конгрес идния месец.

Парламентът на Зимбабве ще възобнови работа във вторник и в случай че до тогава Мугабе не е подал оставка, още същия ден ще стартира процедурата по насилственото му премахване.

Делегати на неделното съвещание на Изпълнителния комитет оповестиха, че като заместник-председател на ръководещата партия е бил отхвърлен Пелекезела Мпоко, който е втори вицепрезидент на Зимбабве, съобщи Ройтерс.

Сред останалите изгонени от партията високопоставени нейни членове, доближени на Грейс Мугабе, са министърът на висшето обучение Джонатан Мойо, министърът на финансите Игнасиус Чомбо, племенникът на Мугабе и министър на държавните служби, труда и общественото обезпечаване Патрик Жувао, министърът на външните работи Уолтър Мземби и министърът на локалното самоуправление, благоустройството и жилищното строителство Савиур Касукувере и др.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР