Робърт Капа има теория за Естетика на опасността - колкото

...
Робърт Капа има теория за Естетика на опасността - колкото
Коментари Харесай

Грозев на Световната медийна среща: В Белингкат отказваме директно сътрудничество с тайните служби

Робърт Капа има доктрина за Естетика на заплахата - колкото по-опасна е една фотография е да я направиш, толкоз по-хубава е. Това сподели шефът на дирекция " ЛИК " в Българска телеграфна агенция доцент Георги Лозанов, който бе модератор на диалога.

" В някакъв смисъл Христо Грозев, правейки проверяваща публицистика, влиза в естетиката на заплахата. Стигна до това да бъде търсен от Кремъл, с цел да бъде в последна сметка глобен ", сподели доцент Лозанов.

Христо Грозев изясни, че тайните служби е разбиране, което постоянно се смесва с проверяващи публицисти и шпионски служби , които не е наложително да бъдат безусловно секрети. И като такива, проверяващите публицисти са в действителност, в действителност шпионски служби, чиято задача е да осведомяват обществото, а освен държавното управление, което и заплаща. Така че има доста общо сред тайните служби и проверяващата публицистика, която търси данни, която търси обстоятелства, които не са дадени безусловно от източници.

" Голямата разлика е в това, че проверяващите публицисти разгласяват това, което намерят, каквито и да са следствията, даже и тези последици да бъдат отрицателни за съответната страна, за съответното общество ", съобщи Грозев. Според него може да има съдействие сред двете - доколкото и двете имат някакво предпочитание да оказват помощ на обществото - в единия случай непосредствено, в другия - косвено.

" В моята работа и в работата на " Белингкат " непосредствено съдействие с тайните служби отхвърляме , само че непосредствено съдействие с правоохранителни органи не отхвърляме. В този случай ние даваме данни на прокуратура, ставаме очевидци на прокуратурата, когато нашите следствия дават повече информация, в сравнение с полицейските институции ", описа той и добави, че сега в най-малко пет страни, бидейки публицисти, са и експертни очевидци. Той описа детайлности и за случая " Навални ", който получи най-голяма публичност.

" В случая с Навални взаимодействие с тайните служби не е имало, защото този представител на тайните служби не знаеше, че си сътрудничи с публицист. Той мислеше, че рапортува на собствен началник. Или на шефа на собствен началник ", описа той. По мотив подозренията дали публицистите имат право да се показват за различен човек, с цел да събират данни, той изясни, че в тази ситуация, Навални като жертва на нападение е имал това право. " А аз като публицист имах право да бъда в стаята и да запиша ", изясни Грозев.

Той добави, че диалогът бил 52-минутен. От него станало ясно, че задачата не е била единствено да бъде сплашен Навални, а да бъде погубен. Че всичко било направено по проект, по учебник, пък това, че не са съумели да го убият, по тази причина, че водачът на самолета е реагирал бързо, не е техен проблем, описа Грозев.

" Аз се притеснявах във всичките 52 минути на този диалог какво ще се случи с този човек, който толкоз по идиотски си описа всичко ", сподели той. Поне година търсили доказателства дали с него не се е случило най-лошото.

" Година по-късно намерихме негов коронавирус тест, който е негативен т.е. той е жив. Открихме, че работи с намален режим отвън Москва. И когато проучвам за какво е жив, моят персонален отговор е, че путинският режим не може да убива некадърници. Той желае да убива това, което счита за изменник. Но в случай че почне да убива некадърници, това значи цялата система, която е издигната на негативен постепенен развой, т.е. най-най-некадърните да бъдат негови поддръжници, ще се провали. Тъй като ще бъде неприятен урок за другите, които няма да желаят да поемат такива опасности от негово име ", съобщи Христо Грозев.

Още фотоси от форума

Той изясни, че реакцията на ФСБ (Федерална работа за сигурност на Руската федерация - б.авт.), потвърждава достоверността на диалога. Те нямали логически отговор.

" Първоначално споделиха, че това е интервенция на западните служби, защото единствено те можели да запишат подобен диалог с такава техническа трудност. Техническата трудност в тази ситуация беше ние да подменим номера, с който звъняхме на индивида от ФСБ, тъй че той да си намерения, че му звънят от работа. Това може да го направи всеки третокласник с малко опит в програмиране. Но назовавайки го интервенция на западните спецслужби, те си признават, че е достоверен ", сподели Христо Грозев.

Сред доказателствата за достоверността на диалога Грозев посочи и обстоятелството, че ФСБ не е могла да покаже индивида по малкия екран и да потвърди, че гласът му е различен, че е инсталиран записът. Нямало изобщо такива изказвания от тяхна страна.

Потвърждение за достоверността на диалога пристигнало и от брачната половинка на индивида от телефонния диалог. Тя го напуснала незабавно след публикуването на диалога. Това излиза наяве от обществено дело, в което дамата се появила в съда да съди една от журналистките, че е влезнала в нейния дом. И в това дело тя си признала, че да, това е нейният брачен партньор, тя го е напуснала незабавно по-късно.

" Има доста доказателства, че това е достоверен запис ", сподели Грозев.

Към него бяха отправени и доста въпроси от публицистите в залата.

За манипулирането на аудио и видеосъдържание софтуерно решение няма. И няма да има скоро, сподели Грозев.

" Наистина стават все по-неразпознаваеми подправените аудио и видео. Част от решението ще бъде с имунитет на обществото, който ще се появи единствено по себе си в околните година-две ", съобщи той.

Според него по-голямата опасност е за текста, защото стратегии като Chat GPT, само че и такива, които са основани особено за дезинформация, ще могат да усилят и умножат в милиони пъти напъните на сегашните дезинформатори.

" Т.е. основаване на адаптивен текст, с цел да взе участие в избрана полемика, с цел да дезинформира и техничеки да нападна част от обществото, ще бъде безусловно допустимо. Те ще обиден по-лесно подаващата се на дезинформация част на обществото. Тези, които са елементарно манипулируеми, ще станат по-лесно манипулируеми ", сподели той.

Според него единственото решение е да се принудят огромните компании, които стоят зад изкуствения разсъдък, който обществено основава благоприятни условия за генериране на текст, да внесат някаква система на известност на подправени текстове. Това е допустимо, съобщи Грозев.

" Да желаеме взаимоотношение сред огромните компании и медиите, които на своите платформи ще могат да разграничат подобен текст и да го маркират като подобен. Но това следва пред нас в околните години ", добави той.

Попитан за свое следствие за Кремълката дезинформация в България, той сподели, че в България обществото ни по-лесно се подава на Кремълска операция заради желанието да чува положителни неща за Русия и нежеланието да се конфронтира. Това се употребява от Русия.

" Аз усещам на виновност, че не завършихме това следствие ", изясни Грозев. По време на началния стадий на следствието стана ясно, че избрани дребни медии получават непосредствено подготвени материали и платени от кремълски институции. " Не стигнах до огромни медии, може би такива няма, уповавам се да няма ", съобщи той.

На въпрос дали Кремъл може да повлияе на изборите в Словакия, Христо Грозев отговори, че съгласно него всичко е обвързвано и с изхода от войната, защото тези процеси в Средна Европа, в това число и в Унгария, се осланят на Путин, победност на злия властнически пласт. И когато тази идея бъде провалена, в случай че бъде провалена, то тези проблеми сами ще се решат.

" Тъй като никой няма да желае да получава награди от един неподетиле, от един провален режим, който да бъде потвърден подобен на борбата, на полето на войната. Това е единият метод да се реши и в България, и в Словакия. Според него би трябвало да се търсят и други способи да се покаже непобедността на Русия, тъй като това е метод тези общества да не го харесват ", сподели още той.

Христо Грозев отговори и на запитване дали в Русия към момента съществуват опозиционни медии, той сподели, в очите на Кремъл всичко в Русия е завършило. Той добави, че елиминирането на островите на свободно мнение в Русия почнало към година преди началото на войната и очевидно двете неща са координирани, с цел да бъде унищожена публицистиката в Русия преди да се стартира войната.

" В момента имаме неявяване на опитна публицистика в Русия, с изключение на откъслечни случаи в обществените мрежи. Всички съветски публицисти, които са публицисти напуснаха страната. Останаха няколко деятели, които непрекъснато биват вкарвани в затвори и съдилища ", добави Грозев.

" Фалшивите аудио- и видео, основани от изкуствен интелект, стават все по-неразпознаваеми от същинските. Но по-голямата опасност е за текстовете, защото Chat GPT ще може да усили, да умножи в милиони пъти напъните на сегашните дезинформатори. Тези, които са елементарно манипулируеми, ще станат по-лесно манипулируеми ", сподели още Грозев.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР