Ризото е италианско ястие от Северна Италия, приготвено с ориз

...
Ризото е италианско ястие от Северна Италия, приготвено с ориз
Коментари Харесай

Най-популярните и вкусни видове ризото

Ризото е италианско ядене от Северна Италия, приготвено с ориз в бульон до кремообразна консистенция. Бульонът може да бъде получен от месо, риба или зеленчуци.

Много типове ризото съдържат масло, вино, лук и пармезан. Това е един от най-честите способи за подготвяне на ориз в Италия.
Съществува рецепта за ядене, наречено ризото, още от 1854, когато дворцов готвач сварява ориз в бульон от зеленчуци. Оризовите сортове, които в този момент се употребяват за ризото, са създадени през 20-ти век, оповестяват от foodpanda.

За изработката на ризото нормално се употребява първокачествен нишестен (амилопектин), ниско амилозен, междинен или пай бял ориз. Те са способни да всмукват течности и да освобождават нишесте. Основните сортове, употребявани в Италия, са Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma и Vialone Nano. Карнароли, Maratelli (исторически италиански сорт) и Vialone Nano се смятат за най-хубавите (и най-скъпите) сортове.

Ето и най-известните типове ризото:

Ризото Миланезе - Специалитет от Милано, подготвен с говеждо месо, свинска мехлем (вместо масло) и сирене, ароматизиран и обагрен с шафран.
Ризото Бароло - Специалитет от Пиемонт, изработен от алено вино и може да включва месо или салами.
Ризото „ Al nero” - от района Венето, с добавено мастило от сепия.
Вегетарианско ризото - ядене, което се сервира с лъжица, а не вилица; това е чорба, толкоз гъста, че наподобява на ризото.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР