Рисковете пред човечеството и неговото бъдеще стават все по-големи. Това

...
Рисковете пред човечеството и неговото бъдеще стават все по-големи. Това
Коментари Харесай

Проф. Захари Захариев: Коалицията, която се стъкмява, ще е гибелна за лявото в България

" Рисковете пред човечеството и неговото бъдеще стават все по-големи ". Това съобщи пред БНР проф. Захари Захариев, ръководител на фондация " Славяни ".

По думите му през днешния ден няма нито един сериозен откривател на международните процеси, който да не регистрира, че сме изправени на кръстопът:

" Едната посока ни води към стягане на дисциплината, стягане на ръката на страната към гражданското общество, низвергване на индивида, който е със самочувствието на жител, до реализатор на волята на един хайлайф. Което е обвързвано с коренна смяна в интернационалните връзки и с това, с което се сблъскваме през днешния ден - едно ново издание на Студената война и действително втурване на " желязна завеса " сред Изтока и Запада. Второто направление е оптимистичната опция, положителната - определяне на нов публичен контракт. Човечеството се нуждае от това - нов публичен контракт, който да конституира действителните потребности на новото издание на демократично общуване в актуалния свят ".

Според проф. Захариев този нов контракт изисква преформулиране на самото разбиране " народна власт ":

" Защото то от ден на ден е износено и наподобява на остаряла дреха, в която човечеството не може да влезе.... Нужда от преформулиране на демокрацията има и в страни, които са от другата страна на " желязната завеса " - Русия и Китай, които също нямат отговор на този въпрос. Това е първото нещо, което би трябвало да се случи, в случай че желаеме да имаме излаз от тази обстановка ".

Той акцентира, че паралелно с този нов публичен контракт е належащо и преформатиране на властовите устои, които познаваме до този миг - както в границите на страната, по този начин и в границите на интернационалното общуване.

" В България страната е обезвластена и от дълго време тотално абдикира от конституционните правила. Причините за това са свързани с така наречен български преход, само че и с абдикацията от конституционните отговорности във връзка с властовия запас, който вместо да идва от народа към изпълнителната и законодателната власт, той е преместен в центрове извън, откъдето се задават позивните сигнали за една или друга позиция ил решение ".

Проф. Захариев предвижда, че обединението, за която се водят договаряния сега сред Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, ще е гибелна за бъдещето на лявото политическо пространство в България и то за дълъг интервал от време. Според него тази коалиция " се стъкмява не без помощ и извън ".

" В низините на обществото вървят процеси, които рано или късно ще избият нагоре и ще доведат до насилствени промени, при никакви гаранции, че тези промени ще са в посока на положителния избор за човечеството. Това се отнася и за България, и в международен проект ", уточни той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР