Рискът от повишаване на цени и инфлация е несъстоятелен. Това

...
Рискът от повишаване на цени и инфлация е несъстоятелен. Това
Коментари Харесай

Цените няма да се вдигнат, ако влезем в еврозоната, уверява Стоянова

Рискът от повишение на цени и инфлация е неплатежоспособен . Това съобщи ръководителят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в ефира на Българска национална телевизия по тематиката с влизането на България в еврозоната.

По думите на Стоянова стопанска система не се ръководи с държавен дълг. Няма неприятно, в случай че предприятията и вложителите влагат своите средства за развиване на стопанската система, даже да са взели заем, само че когато това се случи от страната, не е добре . Според Менда Стоянова повишението на кредитния рейтинг в България се е отразило на лихвите. Виждаме го, когато страната емитира облигации на вътрешния и външния пазар. Публичният дълг се финансира на извънредно ниски лихвени равнища и това е генератор на стопанската система. Ниският външен дълг генерира по-голям капиталов интерес , сподели тя.

Физическият дефицит на работна ръка ще бъде най-голямата спънка пред българската стопанска система , предвижда Стоянова. Процентът от риск от беднотия е висок спрямо другите страни, само че наклонността е доста значима. Тенденцията е добра - 16% за 7 години, означи Менда Стоянова. Дисбалансът е значим проблем. Той не е единствено териториално разпределен, а по браншове. Важно е първо, къде са хората и второ, имат ли квалификацията да намерят своята работа в секторите, които са по-високо ефикасни, разяснява ръководителят на бюджетната комисия по въпроса с работната ръка у нас.

През последните години следим, че доста огромна част от хората и младите не търсят интензивно работа . Всеки би трябвало да бъде самодеен и да носи отговорност за себе си, безапелационна бе Менда Стоянова.

Изпълнението на бюджета през първите месеци е положително и има остатък от 800 млн. лева Той би трябвало да се образува единствено на база на спомагателни доходи, само че имаме неизвършени финансови разноски, свързани с усвояването на европейските стратегии, сподели още Стоянова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР