Риск за финансовото състояние на държавата и предложение за затягане

...
Риск за финансовото състояние на държавата и предложение за затягане
Коментари Харесай

"Затягане на коланите": МФ предлага икономии и промени в някои данъци


Риск за финансовото положение на страната и предложение за " стягане на коланите ". Финансовото министерство изиска " зелена светлина " от държавното управление, с цел да напише Бюджет 2023, с недостиг от 3%.

В противоположен случай има риск за курса лев-евро, изтегляне на нови заеми и отдалечаване от еврозоната.

За задачата се оферират пакет от данъчни ограничения.

Състоянието на държавната хазна не е положително, излиза наяве от отчет на финансовото министерство, показан и пред министрите. От документа, с който bTV разполага, се вижда, че в случай че страната ни продължава със същите разноски – рисковете за огромни.

Един от тях – отсрочване за неопределен срок влизането ни в еврозоната или смяна на закрепения курс на лв. към еврото.

“Теоретично има такава заплаха, в случай че дефицитите са в размери – извънредно високи ”, сподели служебният финансов министър Росица Велкова.

Изчисленията демонстрират, че със настоящето движение ще стигнем до недостиг от 6,9%. Затова и финансовото министерство предлага пакет от ограничения.

“С всички тези ограничения ще може да се обезпечи, подсигурява осъществяване на Швейцарското предписание от 1-ви юли при индексирането на пенсиите, да се подсигурява изплащането на увеличените заплати ”, добави Велкова.

Целта е – в плана на бюджет за тази година, който служебният кабинет ще предложи на новия парламент, да има заложен недостиг от 3%. За да се случи се предлага: еднократен " налог свръхпечалба " от всички компании, приемане на 100% дял от обществените предприятия, нарастване на ТОЛ такси. Пакетът планува и връщане на 20% Данък добавена стойност върху ресторантьорския бизнес и върху акциза на горива и тока.

“ДДС-то ще се резервира на хляба, на брашното, на бебешките храни и на книгите ”, сподели Велкова.

За да стане факт пакетът ограничения би трябвало да бъде утвърден от бъдещото 49-то Народно заседание.

“Пред банкрут не е изправена страната до толкоз до колкото пред банкрут една страна е изправена, когато не може да си посрещне разноските. Ние предлагаме на Народното събрание да одобри бюджет. Ако те одобряват предлагането и дефицитът бъде утвърден на 3% не би следвало да има терзания изобщо, че страната е изправена пред банкрут ”, акцентира тя.

Планът на кабинета " Донев " е бюджетът за тази година да бъде импортиран в Народното събрание до края на април.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР