Риши Сунак ще стане първият хиндуист и първият цветнокож, който

...
Риши Сунак ще стане първият хиндуист и първият цветнокож, който
Коментари Харесай

Риши Сунак ще бъде първият цветнокож начело на Обединеното кралство

Риши Сунак ще стане първият хиндуист и първият цветнокож, който ще стане министър-председател на Англия.

На 42-годишна възраст той е и най-младият човек, заемал този пост от повече от 200 години насам.

Резултатът от конкуренцията в понеделник приключва впечатляващо бързото му издигане до върховете на английската политика.

Сунак е определен за народен представител през 2015 година и прекарва две години в парламентарните редици, по време на които Брекзит господства в политическия дневен ред. По време на референдума през 2016 година Сунак поддържа напускането на Европейски Съюз.

Впоследствие той става младши министър в държавното управление на Тереза Мей. Именно Борис Джонсън дава на Сунак първата му значима роля в държавното управление, когато го назначава за първи път като основен секретар на Министерството на финансите през 2019 година, а през 2020 година - като канцлер.

Сунак печели известност през първите седмици на пандемията, когато показва просторен проект за поддръжка на хората, които не могат да работят по време на блокирането на постройката.

Но абсурдът " Партигейт ", който повали Борис Джонсън, също накърни репутацията му и той стана негов противник, откакто напусна държавното управление си по-рано тази година.

През последните няколко дни Сунак не заяви нищо за политическия си проект, само че в последното съревнование за лидерския пост през лятото той бе считан за по-умерения от двамата претенденти. В съпоставяне с Лиз Трас той зае по-мека позиция по въпроси като Брекзит и стопанската система.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР