РИОСВ-Велико Търново провери сигнал за неприятна миризма в селата Първомайци

...
РИОСВ-Велико Търново провери сигнал за неприятна миризма в селата Първомайци
Коментари Харесай

Миризма на птича тор стресна две горнооряховски села

РИОСВ-Велико Търново ревизира сигнал за неприятна миризма в селата Първомайци и Поликраище в Община Горна Оряховица.

В двете села е усетена миризма на птича тор, която се е появила след наторяване в аграрни парцел в местността „ Мочура “ до Поликраище.

В момента на инспекцията торенето е завършило. Земеделският производител, направил торенето е известен, че в най-кратък период би трябвало да извърши заораване на разпръснатата тор.

Направен е оглед и към моста на р. Росица на основния път Велико Търново-Русе и към Птицекомбината в с. Поликраище. Не е открита миризма на тор и очевидно замърсяване на реката. Огледан е сектор на р. Янтра до с. Първомайци и Помпената станция, припомпваща отпадъчните води от канализацията на с. Първомайци до основния колектор на Горна Оряховица. Не е открито нерегламентирано заустване в реката и неприятна миризма. Констатирано е, че станцията работи.

Съгласно Регламент (ЕО) №1069/2009 на Европейския парламент и на съвета от 21 октомври 2009 година оборският тор е избран като непряк скотски артикул - материал от категория 2. Според регламента този материал се ползва без преправка върху почвата.

Съгласно Закона за почвите способен орган, осъществяващ надзор върху внасяне в почвите на торове, компост и други подобрители, на биологично дейни субстанции и хранителни субстрати е Министерство на земеделието, храните и горите и неговите структури - Българска организация по сигурност на храните, надлежно Областна дирекция по сигурност на храните (ОДБХ ).

По тази причина инспекцията ще уведоми ОДБХ-Велико Търново за резултатите от инспекциите за предприемане на контролни дейности по подготвеност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР