Римските императори рядко са били избирани заради лидерските си качества.

...
Римските императори рядко са били избирани заради лидерските си качества.
Коментари Харесай

Историята на римския император Нерон, който опожарил Рим

Римските императори рядко са били избирани поради лидерските си качества. Някои от тях историята дефинира като извънредно жестоки и даже луди хора. Смята се, че тъкмо такава композиция от неприятни качества е имал римският император Нерон . Някои историци през днешния ден го одобряват като един от първите антихристи.

Римският император Нерон ръководи от 54 до 68г. сл. Хр. Управлението му е обвързвано с репресии и свирепост . Съвсем малцина са писмените източници от епохата, в които са непокътнати позитивни оценки за него.

Той е прочут както с редица убийства , в това число и тези на майка си и доведения си брат. Твърди се, че по негова заповед  е екзекутирана и брачната половинка му – Октавия.

Едно от най-шокиращото му действие е опожаряването на Рим .

В нощта на 18 юли 64 година в Рим се случва едно от най-ужасните бедствия. В югоизточната част на Циркус Максимус, наоколо до хълмовете Палатин и Целий поражда огромен пожар. Засилен от летните ветрове, огънят обгръща множеството магазини в региона, цялостни с леснозапалими материали. Пожарът унищожил огромна част от античния град.

Според някои източници самият император провокирал пожара, само че обвинил християните и почнал да ги избива безмилостно.

През 68г. избухнали въстания на галските и испанските легиони, както и на преторианската армия и Нерон се принудил да избяга от Рим. Сенатът го оповестил за публичен зложелател и Нерон се самоубил на 9 юни 68г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР