Римската гробница и църквата ще бъдат преместениАрхеологическият комплекс, открит край

...
Римската гробница и църквата ще бъдат преместениАрхеологическият комплекс, открит край
Коментари Харесай

Археологията край „Струма“ не е Скаптопара

Римската гробница и църквата ще бъдат преместени


Археологическият комплекс, открит край село Покровник, по трасето на новостроящ се сектор на Автомагистрала “Струма ”, не е античният град Скаптопара, върху което се счита, че е построен Благоевград, а римско вилно населено място. Това стана ясно на съвещание на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности преди дни.

След близо два часа презентации и изявления с голямо болшинство и единствено 3 гласа “против ”, специалистите поддържаха предлагането на министъра на културата Боил Банов 2 от 3-те “най-интересни и най-важни ” здания – римската гробница и църквата, да бъдат демонтирани и пренесени отвън трасето на автомагистралата, където не е разкрита археология, а третата постройка – вилата с баня, да си остане съвсем цялата на мястото, защото трасето ще засегне минимална част от нея.

Така на процедура Експертният съвет реши ориста на разкопките – селището ще бъде зарито, а римска гробница и църквата ще бъдат преместени.

Казусът с античното населено място породи при започване на лятото. По трасето на бъдещата Автомагистрала “Струма ” археолозите се натъкнаха на огромен античен римски комплекс. Те в никакъв случай не са твърдели, че това е античната Скаптопара. Но група благоевградчани образуваха предприемчив комитет и започнаха всяка седмица да вършат протестни акции, а институциите у нас бяха залети с подписки с настояването да не се унищожава Скаптопара. Това докара на място персонално премиера Бойко Борисов при започване на май.

Археолозите още тогава показаха позицията си пред него, че това не е толкоз скъпа находка, че да блокира строителството на автомагистралата. А въпреки това протестиращите желаеха от Борисов да реалокира трасето на пътната артерия и да се социализира откритото антично населено място. Тогава министър председателят даде 2 месеца период специалистите да се произнесат по проблема, с цел да се вземе решение какво се прави с автомагистралата в този сектор, само че и да се запази скъпата археология.

Археолозите застанаха навън съвещание в общината пред благоевградчани и още веднъж обявиха, че това не е античното населено място Скаптопара, както те мислят.

Заслуги


Докладът на доктор Димитров бе решителен


За решението на Специализирания експертен съвет решителен бе отчетът на ръководителя на археологическите разкопки доктор Здравко Димитров и мнението му, че би трябвало да се реалокират най-ценните находки. Останалото няма кой знае каква стойност.

Той съобщи на съвета, че той и сътрудниците му археолози са „ за “ преместването на църквата от 5-6 век, и гробницата от 3-4 век, на 35 метра западно от настоящето им местонахождение, където няма открито нищо скъпо. Доцентът цитира и част от досегашните практики с премествания на археологически обекти – черква на автомагистрала „ Марица ”, друга при с. Мурсалево, гробници в Пловдив и София, и други

Експертите декларират, че комплексът не е античното населено място Скаптопара, а то евентуално се намира на най-малко 5 километра на север от проучваното място. „ Този град би трябвало да се търси там, където преди години е открита плоча с надпис Скаптопара “,казаха учените.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР