Ричард Бах е американски писател на научна фантастика, роден на

...
Ричард Бах е американски писател на научна фантастика, роден на
Коментари Харесай

Ричард Бах, Чайката и уроците им по летене

Ричард Бах е американски публицист на научна фантастика, роден на 23 юни 1936 година По майчина линия е директен потомък на немския композитор Йохан Себастиан Бах. Той е авиатор по специалност, работил е и като като публицист. Публикувал е книги за авиация - " Чужденец на земята ", " Биплан " и " Нищо инцидентно ". След като през 1970 година " Джонатан Ливингстън Чайката " му донася огромна известност в Съединени американски щати и Европа, написа книгите " Дарът на крилата ", " Илюзии ", " Няма толкоз далечно място ", а в съавторство с втората си брачна половинка Лесли Париш-Бах (1981-1999) - романите " Мост през вечността " и " Едно ". Последната му книга - " Приключенията на един възпитаник, който не искаше да бъде възпитаник ", излиза през 2014 година.

" Дневник " препубликува от очерка, отдаден на 87-годишнината на Ричард Бах.

Една вечер през 1959 година някогашният водач на военновъздушните сили на Съединените щати Ричард Бах се прибира при жена си Бет в Лонг Бийч. Той преди малко се е уволнил от армията и работи като чертожник, куриер и написа публикации за списание Flying.

Следва миг, който ще промени живота му окончателно, а по-късно - и живота на мнозина. Бах споделя, че чува глас зад себе си да споделя: " Джонатан Ливингстън Чайката ". Обръща се и открива, че там няма никой.

 Джонатан Ливингстън Чайката (пълно издание)С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Уплашен Ричард бърза да се прибере в жилището си, а когато сяда на бюрото си, пред очите му минава пълнометражен пъстър филм за историята на Чайката. Бах записва видяното толкоз бързо, колкото съумява. Филмът ненадейно стопира по средата. Ричард прибира ръкописа си в чекмеджето, където лежи през идващите осем години.

Студената война връща Ричард Бах на дейна работа и той прекарва една година във Франция (1962-1963 г.), летейки на F-84 в очакване Студената война да се разгори. Освен че става капитан, в този интервал той написа и разгласява книгата " Странник на земята ", която се радва на триумф измежду критиците.

След завръщането си от Франция Бах заменя изтребителите за антични биплани и работи като редактор за списание Flying в Манхатън, а по-късно и в Бевърли Хилс.

Барнстормингът става новата фикс идея на Ричард и идващите му две книги са отдадени на това. Това е шоу, в което водачи извършват самостоятелни или групови трикове, в които демонстрират майсторството си в небето и смразяват сърцата на феновете на земята.

Към края на 60-те Бах изтупва от прахта ръкописа на " Джонатан Ливингстън Чайката ". Дописва го и се пробва да го разгласява. Но получава 19 отхвърли. Книгата е оповестена от Macmillan през 1970 година Първоначално илюстрирана с черно-бели фотографии на Ръсел Мансън, тя се таргетира като детска брошура за летенето.

Първият тираж от 7500 екземпляра се разпродава бързо без никаква реклама. Следват още осем следващи тиража. През 90-те години на ХХ век списание People пресмята, че " Джонатан Ливингстън Чайката " е продадена допълнително от 30 милиона екземпляра.

Книгата споделя за млада чайка, която желае да лети по-високо, по-далече, по-красиво от ятото, което няма друга цел в живота си, с изключение на да се бие за риба и за власт до рибарските лодки.
" - Защо, Джон, за какво? - попита го майка му. - Защо ти е толкоз мъчно да бъдеш като останалите птици от ятото? Защо не оставиш ниското хвърчене на пеликаните и албатросите? Защо не ядеш, синко? Станал си единствено пера и кости!

- Нищо, че съм единствено пера и кости, мамо. Просто желая да схвана какво мога да върша във въздуха и какво не мога. Просто желая да знам. "

 Фотографиите в
© " Кибеа "

Фотографиите в " Джонатан Ливингстън Чайката " са дело на Ръсел Мънсон

" Чайката вижда най-далеч, когато лети най-високо " , споделя Джонатан Ливингстън, а книгата се появява тъкмо когато Ню Ейдж философията и дзен-будизмът набират известност.

Книгата споделя за човешкото самоусъвършенстване и блян към свободата. Героят на Бах споделя, че право на чайката е да лети, че свободата е самата природа на нейното битие, че каквото и да пречи на тази независимост, то би трябвало да бъде отхвърлено, без значение дали е бит, фатализъм или каквото и да било друго ограничаване.

 ИлюзииС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Точно подобен е и животът на Ричард Бах. Цял живот той самичък взима и преподава уроци по хвърчене на десетки милиони. Точно, както неговата " суперчайка " изследва до къде може да стигнат свободата и самоусъвършенстването на полета в небето. И в директен, и в метафоричен смисъл. Така да вземем за пример той оцелява при авиокатастрофа през 2012 година

 Ричард Бах се завръща с записки и неиздадена до момента част от Ричард Бах се завръща с записки и неиздадена до момента част от " Джонатан Ливингстън Чайката "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР