Риболовното сдружение Балканка организира протест в защита на реките пред

...
Риболовното сдружение Балканка организира протест в защита на реките пред
Коментари Харесай

Протест в защита на реките иска оставката на екоминистъра

Риболовното съдружие " Балканка " провежда митинг в отбрана на реките пред постройката на Министерството на околната среда и водите във вторник от 8.30 часа.

Демонстрацията ще се състои в миг, в който в ещоведомството ще се проведат съвещания с представители на Европейската комисия по отношение на предпазените зони от европейската екомрежа НАТУРА 2000.

" За да остане природа в България " пък упрекнаха Министерство на околната среда и водите, че на срещата с евроексперти са поканени единствено проправителствени неправителствени организации, които да заявяват, че природата се опазва по европейските правила.

" Унищожаването на реките Струма, Ботуня и Въча опровергава теорията на Нено Димов, че опазването на природата пречи на развиването на локалните общности. Точно противоположното – от опазване на реките са най-заинтересовани хората по места, а евродирективите пречат единствено на олигарсите ", се споделя в позиция на " Балканка ".

От неправителствената организация напомнят случая с отравянето на река Ботуня. През септември 2016 година Малка водно електрическа централа " Луна " изхвърли тонове утайки и задръсти реката с тинята, а рибата умря. Местните хора останаха без вода за напояване, за водопой на питомните и диви животни, без вирове за къпане, а риболовът замря.

Тогавашният министър на околната среда Ивелина Василева персонално инспектира обекта и дефинира случая като една от тежките екологични произшествия. По-късно Василева заяви, че наложената на оператора на микроВЕЦ-а глоба е най-високата – 500 000 лева

Година по-късно инспекция на специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда Враца откри, че реката и коритото са очевидно чисти без следи от замърсяване и централата към този момент работи в естествен режим. През рибния проход е обезпечено протичането на екологичен най-малко за естественото действие на водните екосистеми, показва Министерство на околната среда и водите.

Малка водно електрическа централа " Луна " е благосъстоятелност на " Ботуня Енерджи " ООД. При учредяването на сдружението през 2008 година мажоритарен притежател е " Енемона " Козлодуй, а миноритарен акционер е община Криводол. През годините се прави прекачване на акции, които сега са на предявител и не е ясно чия благосъстоятелност са.

Според " Балканка " най-страшен е образецът с унищожаването на река Струма под язовир " Пчелина " в региона на Земен. За случая преди година сигнализира олимпийската шампионка Румяна Нейкова.

Според " Балканика " Водноелектрическа централа " Пчелина " продължава да работи макар отчет на учени от Българска академия на науките и Националния природонаучен музей, изпратен до Министерство на околната среда и водите, съгласно който се доказвало заличаването на цялата фауна километри надолу по река Струма в предпазена зона Земен.

Рибарите считат, че целенасочената политика на Министерство на околната среда и водите за заличаване на реките е преференциална единствено за олигарсите и е във щета на предпазените зони, и най-много на хората, декларират от " Балканка " и упорстват за оставката на Нено Димов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР