Рибеното масло е една от най-нашумелите хранителни добавки, за която

...
Рибеното масло е една от най-нашумелите хранителни добавки, за която
Коментари Харесай

Рибено Масло

Рибеното масло е една от най-нашумелите хранителни добавки, за която се счита, че е извънреден лековит артикул, с невероятни свойства. Рибеното масло се състои от мастни киселини, познати по-добре като омега-3 мастни киселини.

Тези омега-3 са 2 вида- EPA и DHA. DHA е редуциране на докозахексаенова киселина, която не може да се синтезира в тялото, само че пък е незаменима за мозъчната кора, подвижността на сперматозоидите и очната ретина. EPA е редуциране за ейкозапентаенова киселина, която също е изключително значима за тялото, защото е нужна за синтеза на химикали, които вземат участие в кръвосъсирването и противовъзпалителните процеси.

В рибеното масло има високи количества витамини А и D. Известно е, че тялото ни синтезира витамин D, когато е изложено на слънчева светлина. Този витамин играе основна роля за действие на клетките на тялото, а заради актуалния метод на живот може да се каже, че от ден на ден хора страдат от дефицит на витамина заради все по-малкото време, което прекарват на слънце.

Дефицитът на витамин D може да аргументи редица признаци като раздразнителност, отмалялост, меланхолия, ниско либидо. Витамин А пък е значим антиоксидант, който се бори с нездравословното влияние на свободните радикали. Именно съществуването на витамини А и D, както и омега-3 мастни киселини вършат рибеното масло толкоз скъпо и търсено.

Ползи от рибено масло

Полезните свойства на рибеното масло са извънредно доста. Човешкият организъм изпитва всекидневна доза от значими минерали, витамини и потребни мастни киселини, с цел да действа вярно. Именно поради рибеното масло е от най-подходящите добавки, които могат да обогатят дневното меню.

На първо място рибеното масло се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система. Това понижава риска от сърдечни болести и сполучливо оказва помощ в контрола над високото кръвно налягане. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в маслото, вършат съдовете по-еластични и защищават от появяването на шлаки. Според редица експерти рибеното масло може да понижи риска от исхемична болест на сърцето и инсулт. Една от главните здравословни изгоди на маслото е контрола на холестерола.

Рибеното масло се предлага при профилактика и лекуване на диабет. Полезните мазнини в маслото оказват помощ за контрола при производството на инсулин и по този начин се предотвратява и инсулиновата устойчивост. Редовният банкет на рибено масло оказва помощ и при болесттите, свързани с диабета, каквито да вземем за пример са бъбречните проблеми.

Рибеното масло оказва помощ за по-бързото изгаряне на мазнините. Омега-3 мастните киселини се употребяват от организма като сила, което пък разрешава изгарянето на повече телесни мазнини. За най-благоприятен резултат приемът на маслото би трябвало да бъде комбиниран с верен хранителен режим.

 Ползи от Рибено масло

Рибеното масло е отличен метод за възстановяване на концентрацията и паметта. То е отлична хранителна добавка, която подкрепя когнитивната мозъчна функционалност. Рибеното масло подкрепя производството на хормоните естроген и прогестерон. Някои проучвания показват, че има потребни влияние върху тестисите и яйчниците.

Според проучвания постоянният банкет на рибено масло може да понижи риска от появяването на рак на гърдата. То прави костите по-здрави, тъй като омега-3 киселините в маслото са извънредно значим съставен елемент за поддържане на костна компактност и здрава костна система.

Рибеното масло понижава признаците на остеоартрит, като понижава клетъчното инфектиране и пази ставите, успокоявайки възпалителните процеси. Смята се, че рибеното масло може да защищити човек от появяването на меланхолия.

Рибеното масло е скъп асистент и в разкрасяването. То прави кожата по-здрава и красива, защищава я от акне. Омега-3 мастните киселини са мощен антиоксидант и работят противовъзпалително и на кожата. Освен това маслото поддържа еластичността и влажността на кожата. Също по този начин то контролира производството на себум, като по този метод понижава натрупването на мъртви кафези, което е предизвикано от разнообразни замърсявания и външни въздействия.

Качественото рибено масло е измежду добавките, които се предлагат за подсилване на здравето на черния дроб, както и за възстановяване на неговите функционалности. Някои експерти даже са на отзиви, че хубавото рибено масло може да подкрепи процеса на изцеление от хепатит С. Тук обаче би трябвало доста да се внимава, тъй като приемът на по-високи дози рибено масло може да аргументи отрицателни последствия върху черния дроб.

Приемът на рибено масло се предлага при проблеми с щитовидната жлеза, тъй като добавката спомага за понижаване на възпалителните процеси в жлезата. Рибеното масло работи противовъзпалително и при възпалени венци и съществуване на пародонтоза.

Експертите споделят, че мастните киселини в рибеното масло, изключително омега-3, са значими за развиването на мозъка, както по време на развиване на плода, по този начин и в интервала след раждането. DHA или декозахексаеновата киселина от хранителни източници е нужна за оптимално функционално съзряване на ретината и зрителната кора. Изследователите изясняват,  че зрителната заостреност и умственото развиване наподобява се ускоряват от спомагателен банкет на DHA.

Експертите споделят, че DHA се натрупва бързо в мозъка по време на бременност и в ранно детство и че съществуването на DHA посредством прекачване от „ запасите “ на майката оказва въздействие върху степента, до която тази есенциална мастна киселина е включена в нервната тъкан.

 Свойства на Рибено масло

Консумацията на DHA води до доста позитивни физиологични и поведенчески резултати, в това число резултати върху познанието, само че все пак актуалната диета е бедна във връзка с DHA.

Другата незаменима омега-3 мастна киселина, която откриваме в рибеното масло, EPA (ейкозапентаенова киселина), има противовъзпалителни резултати, които могат да предпазят мозъка недъгавост при стареене. 

Капсули или течно рибено масло да изберем?

Както капсулите, по този начин и рибеното масло в течна форма са потребни за здравето, само че маслото е изключително показано за хора, които имат проблеми с преглъщането на хапчета.

Когато мислите за хранителни добавки с рибено масло , тези жълти капсули нормално ви идват мислено. Струва си обаче да се помни, че тези капсули са относително скорошно откритие и че в предишното рибеното масло се ползва в течна форма.

Предимства на капсулите е, че те опростяват работата на учените при стандартизирането на дозите омега-3, употребявани в научните проучвания. Освен това с течение на времето капсулите улесняват процеса на приемане на непрекъсната дневна доза, защото в предишното течните рибени масла бяха сложни за тъкмо премерване. Капсулите с рибено масло също са лесни за приемане и за пътешестване, тъй като не се нуждаят от изстудяване, не оставят мазни петна с текстурата си и се вписват в рутината на доста хора.

Рибеното масло, приложено в течна форма, може дейно да балансира микробиома. То е за предпочитане от хора, които не могат да гълтам таблетки и капсули. В устната празнина се съдържа неповторима екосистема от към 700 разнообразни типа бактерии. Този орален микробиом е надълбоко забъркан в нашата връзка с заболяването. Например, ново проучване демонстрира, че същата бактерия, която предизвиква пародонтоза (често срещана зараза на венците), наподобява играе роля при започване на заболяването на Алцхаймер и др. 

Вече знаем, че омега-3 мастните киселини имат удобно влияние върху микробиома, увеличавайки разнообразието от бактерии и имайки удобно антимикробно влияние върху избрани бактериални варианти. При клетъчни изследвания учените също откриха антибактериалните резултати на омега-3 върху Porphyromonas gingivalis, виновникът за пародонтозата. 

Следователно, в случай че приемате течна дефиниция от рибено масло, тя влиза в пряк контакт с устната празнина и нейната лигавица, увеличавайки вероятността маслото да има удобен резултат върху тези бактерии. 

Странични резултати от рибено масло

Въпреки че на рибеното масло се приписват безчет здравословни изгоди, хората въпреки всичко би трябвало да бъдат деликатни. Водени от желанието да се излекуват или предпазят от даден здравословен проблем, някои хора може да предозират с приема на маслото. Това предозиране е рисково за бременни дами, диабетици, хора, склонни към кръвоизливи, хора със сърдечна непълнота, както и такива, които имат алергия към рибни артикули.

Ако пък рибеното масло не е качествено, рискът е още по-голям. Възможно е да настъпят стомашни проблеми, пренатоварване на черния дроб, киселини, диария, общ дискомфорт, съществуване на кръв в урината, високи стойности на неприятния холестерол и кръвната захар.

Дневен банкет на рибено масло

Обикновено на етикета е упоменато каква е целесъобразната дневна доза – нормално това са 1-2 капсули, 2-3 пъти на ден по време на хранене. Приемът продължава към месец. Все отново е най-добре да се направи консултация със експерт, с цел да се избегнат нежелани затруднения.

Рибеното масло не трябва да се приема на гладно, тъй като може да наруши храносмилателните процеси. Приемът на рибено масло в композиция с други хранителни добавки също би трябвало да се разиска с доктор.

Разпознаване на качествено рибено масло

За да се избегнат каквито и да е здравословни проблеми и затруднения от рибеното масло, всеки, който желае да стартира да го приема, преди всичко би трябвало да се съветва с персоналния си доктор. Разпознаването на качественото рибено масло също е значимо, само че по какъв начин да се избере измежду толкоз богатия избор, който се предлага на пазара?

На първо място би трябвало да се чете деликатно листовката на рибеното масло. Качественото такова е със наличие на омега-3 в диапазона 300-700 мг в 1 грам масло. Ако на етикета липсва тази информация, както и надписът, че маслото е молекулярно пречистено, то мощно евентуално е, продуктът да е с ниско качество.

Друг ориентир е цената – в случай че маслото е прекомерно на ниска цена, то суровините, употребявани за изработката му, не са качествени. Прекалено здравите капсули на маслото пък може би са предопределени да прикрият дъха на гранясало.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР