Рибата е една от най-полезните храни, която трябва да присъства

...
Рибата е една от най-полезните храни, която трябва да присъства
Коментари Харесай

Никулден иде: Защо да ядем по-често риба?

Рибата е една от най-полезните храни, която би трябвало да участва в менюто ни най-малко два пъти седмично. Но дали поради характерния мирис, костите или метода, по който се отглеждат някои типове, тя не е от най-предпочитаните за обяд или вечеря.

Наближава Никулден. По информация на Националната асоциация на рибопроизводителите в България, представена от Dnes.bg, българите употребяват минимум риба и рибни артикули в Европейския съюз. До някаква степен тази наклонност се дължи освен на вкусовите желания, а и на съотношението цена – качество.

В рибата има значими хранителни субстанции като протеини, витамин D, калций, желязо, цинк, йод, магнезий и калий. Някои типове са огромен източник на омега-3 мастни киселини. Те усъвършенстват когнитивните функционалности на мозъка, контролират съня, оказват помощ при автоимунни болести.

Редовното похапване на риба понижава риска от някои болести. Ето кои са най-големите преимущества от потреблението на риба:

Помага при проблеми със съня

Според изследване в Съединени американски щати, по-честото ястие на риба покачва качеството на съня. Това се дължи на витамин D, чийто дефицит в тялото предизвиква бодърствуване.

При артрит

Хората, които страдат от ревматоиден артрит, би трябвало да ядат най-малко 2 пъти риба седмично. При това заболяване се следи хронично инфектиране и болки в ставите, които понижават с помощта на омега-3 мастните киселини в рибата.

Намалява холестерола

Омега-3 мастните киселини в рибата понижават неприятния холестерол в тялото и предотвратяват образуването на нов.

Грижи се за сърцето

Повишената консумация на риба е обвързвана с по-нисък риск от развиване на сърдечни заболявания. Веществата в рибата понижават възпалението в тялото и защищават от хронични болести.

Подобрява зрението

Омега-3 мастните киселини в рибата се грижат и за здравето на очите. Те пазят дребните кръвоносни съдове в тях. В сьомгата, сардините и треската има огромно количество от витамините D, A и омега-3 мастни киселини.

Помага при меланхолия

Според данни от английско изследване, пристъпите на суматоха и меланхолия понижават при постоянната консумация на риба. При депресивни положение е целесъобразно да се одобряват сьомга, херинга и тресчица.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР