Рибарите от рибарското селище "Френклиман" край Варна отказват да го

...
Рибарите от рибарското селище "Френклиман" край Варна отказват да го
Коментари Харесай

Рибарите от Френклиман отказват да освободят лодкостоянката доброволно

Рибарите от рибарското населено място "Френклиман " край Варна отхвърлят да го изоставен, макар че земята, на която то се намира е частна. Частен правосъден реализатор им е дал период да освободят терена до 20 декември. Според тях обаче земята е добита нелегално и правото е на тяхна страна като дългогодишни ползватели.

Въпросът е противоречив. Повечето от земите са добити през 90-те години с решение на поземлената комисия в Аксаково, в чието землище се намират. Инвестиционното желание на притежателя е да укрепи брега и да построи ваканционно населено място там. Рибарите пък акцентират, че те са създали доста за укрепването на линията около лодкостоянката - засадили са дървета и са построили укрепващи уреди. Затова и не желаят да изоставен селището.

Рибарите от селището "Френклиман " са безапелационни, че няма да освободят лодкостоянката непринудено. 

Протестите им против опитите на компанията вложител да ограничи достъпа им до местността не престават повече половин година. Те считат, че имат право над земята, на която се намира селището, като се базират на Закона за ръководство на черноморското крайбрежие.

Пейчо Иванов, секретар на лодкостоянката, разяснява: " В него категорично е казано, че всички дейности на поземлени комисии в зона А, алената зона, на 100 метра разстояние от брега, са непозволени. Не може хора, които са законно настанени и се явяват трети лица в този парцел да бъдат гонени по този нечовечен метод. "

Според Областния шеф на Варна Стоян Пасев въпросът е по-сложен. Той признава, че предвид на настоящата в този момент правна рамка, продажбата на терените в зоната е противозаконна. Това обаче не значи, че притежателят им няма права над тях. Още повече, че компанията има публикуван документ за вложител клас А от министерството на стопанската система.

"Тоест всички държавни институции би следвало да спомагат по отношение на редуциране на периодите за каквото и да било капиталово желание. Ако направи наставления и си извърши брегоукрепването, може да си извърши капиталовите планове вложителя ", сподели Пасев.

Това, че притежателят не е влезнал във притежание на парцела си повече от 10 години може да се окаже спънка за желанията му. Рибарите обаче също не са изцяло в правото си.

"Нямат никакви строителни бумаги, всеки е сглобил някакви къщи, има и солидни естествено, само че са без каквито и да е строителни бумаги. Всички лежат на това, че имат едно писмо от Градски национален съвет, което не ги прави притежатели на територията, нито ползватели по надлежния ред. Просто са си изкарали партиди с ток и вода преди време. ", добави регионалният шеф.

Според риболовците обаче това, че трайно употребяват парцела от повече от 30 години дава задоволително съображение да се надяват, че съдът ще се произнесе в тяхна изгода.

Във "Френклиман " в началото живееха 56-има риболовци, само че последователно броят им понижава. В селището към този момент няма течаща вода, тъй като водопроводът е остарял и не може да бъде ремонтиран поради свлачище. От половин година в рибарските бунгала от време на време и мистериозно избухват пожари, няколко към този момент са необитаеми. Въпреки това, риболовците са безапелационни, че няма да правят отстъпка и ще пазят лодкостоянката си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР