Резултатите от големия напредък, отбелязан през 90-те години посредством установяването

...
Резултатите от големия напредък, отбелязан през 90-те години посредством установяването
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Ядрените рискове стават все по-големи, всеки инцидент може да доведе до катастрофа

Резултатите от огромния прогрес, маркиран през 90-те години чрез установяването на надзор върху оръжията, сключването на съглашения за тяхното неразпространение, понижаване на нуклеарните арсенали и обезопасяването на отпадъчните материали, един по един отпадат.

Най-скорошният ход в тази посока бе изработен в беларуската столица Минск на 25 май, когато съветският министър на защитата Сергей Шойгу и беларуският министър на защитата Виктор Хренин подписаха съглашение, даващо опция на Русия да разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус. Става дума за нуклеарни оръжия с дребен обхват, като да вземем за пример артилерийски снаряди, бомби и ракети, които се употребяват в интервенции на бойното поле, а не за оръжията с огромен обхват, които се слагат на междуконтинентални ракети, прецизира " Вашингтон пост ".

Не се знае по кое време Русия ще разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус, само че със съглашението съветският президент Владимир Путин още веднъж прибягва до военна опасност - следващата, откогато съветските сили нахлуха в Украйна предходната година. Путин беше споделил по-рано, че нуклеарните оръжия ще бъдат ситуирани в Беларус до 1 юли и че те ще останат под съветски надзор . Съединените щати са разположили към 100 тактически нуклеарни оръжия в шест бази, намиращи се в пет страни от НАТО .

Преди 30 години Беларус се причисли към Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия и заявява желанието си да стане неядрена страна. Разполагането на тактически нуклеарни оръжия на беларуска територия може да вкара Минск в нуклеарен спор, акцентира " Вашингтон пост ". Освен това разполагането на тези оръжия наподобява като следващата стъпка по определяне на надзор от Русия върху Беларус.

Ядрените опасности порастват и на други места. Антипутински бойци направиха въоръжен набег в съветската Белгородска област, която граничи с Украйна. Не се знае доста за офанзивата, само че е известно, че в Белгород се складират част от близо двете хиляди тактически нуклеарни оръжия , с които разполага Русия. Западните наблюдаващи не знаят доколко са били изложени на заплаха тези оръжия по време на сраженията, само че този епизод е обезпокоителен.

На 22 май пък украинската Запорожка АЕЦ, която е най-голямата ядренаб електроцентрала в Европа, загуби връзката си с електропреносната мрежа за седми път от нахлуването на съветските сили в Украйна. Във връзка с този случай ръководителят на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси предизвести, че централата е в " извънредно уязвимо състояние ". Шестте реактора на Запорожката АЕЦ са изключени, само че имат потребност от ток, с цел да се охлаждат .

Освен това се разпада и системата от нуклеарни съглашения, построена в края на Студената война. На Договора за очистване на ракетите със междинен обхват от 1987 година бе комплициран край с изтеглянето на Съединени американски щати от него през 2019 година На 21 февруари пък Владимир Путин разгласи, че Русия прекратява присъединяване си в контракта Нов СТАРТ , с който бяха въведени ограничавания във връзка с стратегическите нуклеарни оръжия.

Междувременно Китай бързо усилва нуклеарния си боеприпас , като цели да настигне Русия и Съединени американски щати. Пекин отхвърля да взе участие в договаряния по този въпрос и по този начин се получава конкуренция във въоръжаването с трима участници, отбелязва " Вашингтон пост ".

Ядрените опасност ни изглеждаха като нещо далечно, откакто Студената войната завърши. Понастоящем обаче напрежението на интернационалната сцена и увеличението на нуклеарните арсенали вървят ръка за ръка, обобщава американското издание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР