Резултатите от двете извънредни проверки – на Министерство на енергетиката

...
Резултатите от двете извънредни проверки – на Министерство на енергетиката
Коментари Харесай

Топлофикация София: Спазили сме всички законови разпоредби според проверките на МЕ и КЕВР

Резултатите от двете изключителни инспекции – на Министерство на енергетиката и на КЕВР, демонстрират, че сдружението не е нарушило закона и нормативните условия. Това оповестиха от пресцентъра на „ Топлофикация София “.

Днес стана явен резултатът от изключителната инспекция на КЕВР, инициирана със заповед от 2 септември 2020 година В отчета на регулатора се показва, че на база предоставените данни и документи, включени в инспекцията, няма установени нарушавания. В рамките на инспекцията от сдружението беше изискана информация по 9 точки, обхващащи всички действия на сдружението през предходния отоплителен сезон, в това число и приспадането на суми, в резултат на ретроактивното понижение на цената на топлинната сила.

Няколко дни по-рано бяха оповестени и резултатите от инспекцията на Министерство на енергетиката. Час от заключението на констативния протокол на министерството от 30.10.2020 година за осъществената инспекция гласи: „ Стойността на сумите за връщане в резултат на ретроактивното контролиране на цената на топлинната сила (по реда на § 2, алинея 12 от Преходни и заключителни разпоредби към Закона за допълнение на ЗЕ) за всеки парцел на територията на гр. София, обект на инспекцията са вярно избрани от топлопреносното дружество.

В няколко поредни точки, недвусмислено е посочено, че „ Топлофикация София “, като сдружение изпълняващо активността дялово систематизиране на топлинна сила, е спазило законовите условия при правенето на самостоятелните изравнителни сметки. Проверяващите показват, че в изравнителните сметки на „ Топлофикация София “ са отразени другите ценови интервали в сходство с решенията на КЕВР за одобряване на цени на топлинната сила. В тях са посочени размерът на разликата сред сумите за топлинна сила по цените, одобрени с решенията на регулатора и Закона за енергетиката.



Извънредната инспекция беше осъществена след заповед на министъра на енергетиката, на 16.09.2020 година и включваше „ Топлофикация София “, в ролята си на топлинен счетоводител и още 6 други компании, изпълняващи активността за дялово систематизиране на топлинната сила.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР