Резултати от руски обстрел във Лвовска област. Снимка: АП/БТАОбобщаваме по-важните

...
Резултати от руски обстрел във Лвовска област. Снимка: АП/БТАОбобщаваме по-важните
Коментари Харесай

Ракетата, която се разби в Полша е била случайно изстреляна от противовъздушната отбрана на Украйна

Резултати от съветски обстрел във Лвовска област. Снимка: АП/БТА
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Ракетата, която се разруши в югоизточна Полша и умъртви двама души, евентуално е била инцидентно изстреляна от противовъздушната защита на Украйна, споделиха Полша и НАТО.

Полският президент Анджей Дуда съобщи, че няма доказателства, които да допускат, че ракетата е била умишлена офанзива или е изстреляна от Русия. Като по-вероятно той заяви, че е била изстреляна като част от противовъздушната защита на Украйна и „ за жалост е паднала на полска територия “.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг удостовери, че първичният разбор допуска, че случаят е „ евентуално породен от украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна за отбрана на украинска територия “ против съветски офанзиви с крилати ракети.

„ Нека бъда явен: това не е по виновност на Украйна “, добави той. „ Русия носи крайната отговорност, до момента в който продължава противозаконната си война против Украйна. “

Междувременно съдружниците от НАТО се срещнаха в Брюксел, с цел да обсъдят реакциите си на случая.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е уверен, че ракетата не е украинска. Говорейки пред кореспонденти, той сподели, че е получил отчети от командването на въоръжените сили и военновъздушните сили на Украйна и „ не може да не им има вяра “. Украйна изиска „ неотложен достъп “ до мястото на детонацията в източна Полша.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън оспори коментара на Зеленски, че ракетите, паднали в Полша, не са от украински генезис. „ Това не е доказателството “, сподели Байдън пред кореспонденти в Белия дом при завръщането си от пътешестване до Азия в четвъртък.

Руското министерство на защитата съобщи, че във вторник не се е целило на никое място в границите на 35 километра от украинско-полската граница. Министерството добави, че изказванията за „ съветски ракети “, падащи в Полша са „ умишлена провокация за ескалиране на обстановката “.
Англия: Русия нанася „ най-големия брой въздушни удари “ от първата седмица на войната
Ракетите, които удариха Украйна във вторник, евентуално са най-големият брой удари, които Русия е нанасяла за един ден от първата седмица на нейното навлизане, твърди Министерството на защитата на Обединеното кралство.

Докладът, оповестен в четвъртък сутринта, гласи:

„ Боеприпасите са изстрелвани от въздушни, морски и наземни платформи. Въпреки че огромна част от ракетите бяха сполучливо прихванати, Украйна е изправена пред доста понижаване на наличното зареждане от националната си електропреносна мрежа. Това ще повлияе на гражданския достъп до връзки, отопление и водоснабдяване. Продължаващите удари в този мащаб се възползват надълбоко от запасите на Русия от стандартни крилати ракети, защото утежняването на националната инфраструктура на Украйна се трансформира в основен детайл от стратегическия метод на Русия към военната акция. “
Украйна твърди, че към 50 руснаци са били убити или ранени след артилерийски обстрел
Около 50 съветски военни са били убити или ранени в следствие от далекобойна украинска артилерийска пукотевица, съобщи Ройтерс, като се базира на въоръжените сили на Украйна.

В обява във „ Facebook “ генералният щаб на украинските въоръжени сили сподели, че Русия е понесла загубите през вчерашния ден, когато украински сили са подложили на обстрел село на 70 километра зад фронтовата линия в Луганска област, само че не даде повече детайлности. Руското министерство на защитата към този момент не е коментирало това изказване.

Съединени американски щати предоставиха на Украйна високотехнологични ракетни системи, които могат да поразяват цели, отдалечени на до 80 километра. Миналия месец чеченският водач Рамзан Кадиров, непосредствен съдружник на съветския президент Владимир Путин, сподели, че 23-ма негови бойци са били убити, а още 58 – ранени, вследствие на украински артилерийски обстрел.
Зърнената договорка
Според турския президент Реджеп Тайип Ердоган се чака да продължи жизненоважната договорка, позволяваща износа на съветска и украинска пшеница и торове през Черно море. Сделката трябваше да изтече в събота, само че Ердоган е уверен, че договорката ще бъде възобновена за една година, което ще донесе облекчение на някои от най-бедните страни в света.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР