Резултати от експресно, национално представително проучване, реализирано съвместно от БНТ

...
Резултати от експресно, национално представително проучване, реализирано съвместно от БНТ
Коментари Харесай

За 4 дни Путин губи половината си привърженици у нас. 54,9% одобряват оставка на министъра на отбраната Стефан Янев

Резултати от експресно, национално представително изследване, осъществено взаимно от Българска национална телевизия и организация Алфа Рисърч. Реализирано е на 28-ми февруари 2022г. измежду извадка от 500 пълнолетни жители от цялата страна. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление по телефона.

Войната в Украйна, с нейните жертви, премеждия, опустошения и заложеното на карта бъдеще на Европа, трансформира трагично българското публично мнение.
За четирите дни военни дейности, ползващият се години наред с положителен рейтинг съветски президент Владимир Путин губи над половината от своята известност в страната.
 Схема 1 Схема 1
Ако през интервала 2020-2022 година сред 55% и 58% от българите са изразявали позитивни оценки за него, при единствено 20 на 100 негативни, в този момент обстановката коренно се обръща. Позитивните отзиви понижават съвсем двойно, до 32%, а негативните нарастват до 48%.
 Схема2 Схема2

Ескалираща експанзия, изгубените човешки животи и от двете страни, опасността за потребление на нуклеарно оръжие, са факторите, които прекатурват настройките на хората, над три четвърти от които считат нахлуването на Русия в Украйна за безпричинно. В тези разломни дни, до неотдавна безусловно непознатият президент на Украйна Володимир Зеленски печели благосклонностите на 40% от интервюираните, 29% са с отрицателно мнение за него.
 Схема3 Схема3

Безпрецедентното обединяване на европейските страни в налагането на единни наказания против Русия и помощ за Украйна се прави оценка като вярна политика от 63% от българските жители. На противоположното мнение са 32 на 100.

На този декор, 55% утвърждават поисканата от министър-председателя Кирил Петков оставка на военния министър, поради изразяваните от него „ персонални “ позиции по външната политика на страната, в прорез с общата държавна политика. 39% не са съгласни със промяната на Стефан Янев. Доминиращото утвърждение за оставката на военния министър се дължи главно на обстоятелството, че в сериозната за света и България обстановка, когато Европа демонстрира цялостно единение, упованията на болшинството от жителите са и в българското държавно управление да няма разнобой, а ръководещите да работят единно и сплотено.
 Схема4 Схема4

Хората си дават ясна сметка за тежките човешки, морални, стопански и обществени последици от разрушителната война, които ще се усещат все по-силно през идващите месеци. Склонни ли са в тази обстановка да заплатят за по-високите цени на тока и горивата, в следствие от войната и наложените наказания?
 Схема5 Схема5
47% от интервюираните декларират подготвеност солидарно да споделят за известно време част от цената от наложените наказания. 36% обаче, главно хора с по-ограничени материални благоприятни условия, не са склонни, или не биха могли да платят по-високите цени.

Разбираемо е безпокойството на бизнес и жители от идните стопански компликации, само че пред всекидневната загуба на човешки живот и риск от нуклеарна злополука, разбирането и вярата на болшинството от българите е, че единственият избавителен път е солидарността и решителното опълчване на войната, която, в случай че не бъде спряна, може да има доста по-чудовищни последици от тези, които сега поносим.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР