Резолюцията призоваваше за незабавно и трайно прекратяване на огъня, което

...
Резолюцията призоваваше за незабавно и трайно прекратяване на огъня, което
Коментари Харесай

Русия и Китай провалиха резолюция за Газа в Съвета за сигурност на ООН

Резолюцията призоваваше за " неотложно и трайно преустановяване на огъня ", което да продължи към шест седмици, с цел да бъдат предпазени цивилните и да се даде опция за даване на филантропична помощ.

" По-голямата част от членовете на Съвета гласоподаваха в поддръжка на тази резолюция, само че за жалост Русия и Китай взеха решение да упражнят правото си на несъгласие ", съобщи непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд. Преди гласуването тя съобщи, че би било " историческа неточност " съветът да не одобри резолюцията.

Постоянният представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя изясни, че резолюцията е извънредно политизирана и на процедура дава на Израел зелена светлина да организира военна интервенция в град Рафах в Газа, предава Българска телеграфна агенция.

Небензя сподели още, че Москва поддържа незабавното преустановяване на огъня, само че сложи под въпрос потребления в резолюцията език и упрекна държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и Томас-Грийнфийлд, че " подвеждат интернационалната общественост по политически аргументи ". По думите му няколко от непостоянните членове на Съвета за сигурност са изготвили различна резолюция, която съгласно него е уравновесен документ и няма причина членовете да не я поддържат.

Това се случва в деня, в който държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън дойде на аудиенция в Израел.

В този миг страната задели още 800 хектара земя от окупирания Западен бряг, която разгласи за държавна благосъстоятелност на Израел. Парцелът ще бъде употребен за създаване на селища за еврейски заселници, заяви министърът на финансите Бецалел Смотрич, съобщи Ройтерс.

Палестинските управляващи осъдиха този ход. Обявяването му в деня, в който държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън е на посещаване в Израел за диалози с премиера Бенямин Нетаняху, акцентира решимостта на израелското държавно управление да продължи с програмата си за градеж на селища на Западния бряг, макар растящата интернационална опозиция, отбелязва Ройтерс.

" Въпреки че има хора в Израел и в света, които се пробват да подкопаят нашето право върху Юдея и Самария, и върху страната като цяло, ние насърчаваме заселничеството посредством усърдна работа и по стратегически метод в цялата страна ", съобщи Смотрич, употребявайки библейските наименования за Западния бряг, каквато е елементарната процедура в Израел, написа Българска телеграфна агенция.

Обозначаването на земята в долината на реката Йордан като държавна идва след сходен ход за оповестяване на 300 хектара земя в региона на Мале Адумим на Западния бряг , който палестинците желаят да е ядрото на бъдещата им самостоятелна страна.

Миналия месец Съединени американски щати споделиха, че разширението на селищата на Западния бряг от страна на Израел е в несъгласие с интернационалното право и по този метод алармира за завръщането си към отдавнашна американска политика, която бе анулирана от администрацията на някогашния президент Доналд Тръмп.

По този метод Съединени американски щати още веднъж се причислиха към по-голямата част от света, който счита, че селищата, издигнати върху територия, превзета от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 година, са противозаконни, показва Ройтерс. Самият Израел оспорва това мнение, базирайки се на историческите и библейските връзки на еврейския народ със земята.

Палестинците настояват, че разширението на селищата на Западния бряг е част от целенасочена израелска политика, целяща да подкопае упоритостта им за основаване на самостоятелна страна със столица Източен Йерусалим. Палестинското министерство на външните работи съобщи, че оповестената през днешния ден стъпка е " продължение на изтреблението и изселването на нашия народ от неговата татковина ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР