Резиденция Лозенец минава от шапката на Министерство на отбраната под

...
Резиденция Лозенец минава от шапката на Министерство на отбраната под
Коментари Харесай

Взеха резиденция Лозенец от Министерство на отбраната, дадоха я на парламента

Резиденция " Лозенец " минава от шапката на Министерство на защитата под тази на Народното събрание. Мотивът: " отпаднала потребност ".

Правителството взело решение за безвъзмездното прекачване на парцела на 6 октомври, излиза наяве от информация в системата за правна информация към Министерския съвет. За прехвърлянето на резиденцията заяви първи профилираният уебсайт " ".

Става въпрос за масивна двуетажна сграда с партерен етаж, със застроена повърхност 1060 кв. м.

Така резиденция " Лозенец "  вече не е внушителен обект на Министерството на защитата, възложен за ръководство на Изпълнителна агенция  " Военни клубове и военно-почивно дело ".

В нея до момента се организираха представителни мероприятия на Министерство на защитата, структурите на директно послушание на Министерство на защитата и Българската войска, посрещаха се задгранични делегации и посетители, проведоха се протоколни и представителни мероприятия, в осъществяване на държавната политика, за представляващите висши държавни институции - президент на Република България, министър-председател, ръководител на Народното събрание, напомня " Отбрана ".

Освен това обаче в резиденцията на ул. " Милин камък " постоянно се е употребила и за други мероприятия, в това число платени, в случай че са проведени отвън гореописаните структури, даже за се е случвало и за сватбени тържества. Това е и един от претекстовете за безвъзмездното прекачване.

Според профилирания уебсайт до 5 октомври е течало публичното разискване на изменение и допълнение на Наредбата за организацията и активността на военните клубове и представителните обекти на Министерството на защитата, без да се загатва прехвърлянето.

Според претекстовете към проектодокумента за опазване статута на резиденция " Лозенец "  като внушителен обект и място за осъществяване на протоколни събития и мероприятия, задачата е била да бъде прекратено даването й за почасово прилагане от физически и юридически лица. Т.е. че въпреки достъпът на физически и юридически лица в резиденцията да е контролиран, се създавала опция за влизане на лица с разнообразни планове и затруднявала обезпечаването на сигурността и естественото осъществяване на представителни и протоколни мероприятия.

" Това решение е непозволено. Как и по какъв метод е несъмнено, че резиденция Лозенец е с отпаднала нужда? " - разяснява някогашният длъжностен министър на защитата Димитър Стоянов под фейсбук поста на сътрудника Спиридон Спиридонов, създател на материала в " Отбрана ".

А неговият предходник Велизар Шаламанов очевидно също не утвърждава прехвърлянето:

" Това е доста неприятен знак за отношението на Министерски съвет и Народно събрание към защитата... Последните 2 събития бяха 30 години на програмата IMET и 145 години на Свързочни войски (вкл. органите за осведомителна поддръжка). Тази постройка и парк, както и комплексът на Военна академия, са символни за защитата и отнемането на " Лозенец ", настъплението против парцела на Военна академия, демонстрира отношение към защитата. А по отношение на нуждата - напълно не е отпаднала, тъкмо противоположното - значимостта на защитата и като инструмент на външна политика, индустриално съдействие, нововъведения, консолидация на обществото още повече постанова съществуването на обект като " Лозенец " в София. Все отново Министерски съвет и Народно събрание знаят повече - да забележим защо ще го употребява Народно събрание и да не се окаже на следващия ден, че и на Народно събрание не е належащо и го " трансферира "  на на кой различен. КОЙ? ", написа Шаламанов.

Земята остава на Министерство на защитата и няма да бъде " приватизирана ", както заподозряха от Българска социалистическа партия, твърдят от Народното събрание при питане от Клуб Z. Предназначението на резиденцията за представителни потребности на Министерски съвет и Народно събрание ще бъде непокътнато, само че ще отпаднат всевъзможни форми на даването й на частни лица. Уверяват и, че поддръжката на постройката няма да натежи на бюджета на Народното събрание.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР