Ревност, подслушване, записване с камера или проследяване на телефонни разговори

...
Ревност, подслушване, записване с камера или проследяване на телефонни разговори
Коментари Харесай

Експерт по киберсигурност: Всичко, което показва омраза в социалните мрежи, трябва да се докладва

Ревност, подслушване, записване с камера или следене на телефонни диалози – това е нарушение на гражданските права, съобщи пред bTV специалистът по киберсигурност Ясен Танев.

" Разликата сред цифровия и физическия свят е дребна. Просто средствата за връзка и скоростта, с която обменяме информация, са разнообразни. Ето за какво, когато имаме обществени медии, огромна част от случаите стават извънредно известни. Това има своите плюсове и минуси. Например, човек може да потърси поддръжка в обществените мрежи и да се увери, че не е самичък “, изясни специалистът.

Ясен Танев добави още, че отрицателната страна хората са усетили по време на пандемията, когато всички бяха затворени в домовете си. Според него, когато те попаднат в някакви групи в обществените мрежи, когато стартират да наблюдават избран вид наличие и да се надъхват от своите псевдо мощни страни, те получават еднотипно наличие, което ги кара да се усещат велики. Тези хора се изключват от социума, уточни още той.

" В момента има съпричастност, което е добре. Трябва да бъдем самодейни и когато забележим принуждение или пост с езика на омразата, да реагираме. Всичко, което демонстрира ненавист в обществените мрежи, би трябвало да се рапортува посредством кликване на трите точки горе в обявата “, безапелационен е специалистът по киберсигурност.

Той разяснява също по този начин, че има планувани текстове в Наказателния кодекс – член 213, член 214 и член 26, които дефинират какво значи изнудване. Предвижда се от две до 20 години отнемане от независимост, в случай че някои се пробва или се готви да изнудва различен човек, без значение дали това става по типичен път или посредством обществените мрежи.

" Когато някой ви притиска и ви основава дискомфорт, вие се чувствате застрашени. Текстът в Наказателен кодекс е забавно дефиниран – той споделя, че това е субективно чувство. Това значи, че в случай че вие сте по-чувствителен, чувството за опасност може да възникне доста по-рано “, разяснява още експертът по киберсигурност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР