Ревматизъм, главоболие, инфекции, психични заболявания... Ето най-странните медицински лечения в

...
Ревматизъм, главоболие, инфекции, психични заболявания... Ето най-странните медицински лечения в
Коментари Харесай

10 абсурдни медицински вярвания и лечения от древни времена 


Ревматизъм, главоболие, инфекции, психологични болести... Ето най-странните медицински лекувания в историята, като се стартира от тези в античен Египет и се стигне до тези от началото на ХХ век.
Пиенето на кръвта на гладиатори, починали в борба, увеличавало физическата мощ и лекувало разнообразни заболявания.
От трупове и черва на китове до „ парфюмирани “ маски с форма на клюн, преминавайки през невероятни поглъщания на кръв от мъртви гладиатори и прахуляк от мумии. Ето най-странните и безполезни медицински лекувания, употребявани в предишното за лекуване на болести от всевъзможен тип.

Лечения за зъбобол? Мъртви мишки
Сред многото странни медикаменти, употребявани през вековете за лекуване на зъбобол (мед, пикантен червен пипер, восък, сок от паяк и заешки мозък), се откроява това на египтяните, които паста, от мъртви мишки, смесени с други естествени съставки, която нанасяли върху болния зъб

Поглъщането на горчиви растения е лек за храносмилателни разстройства

В антична Гърция е имало " доктрина за хуморите ", съгласно която тялото се ръководи от четири хумора в баланс между тях (кръв, храчки, жълта жлъчка и черна жлъчка): заболяванията са породени от техния дисбаланс. Лекарствата варират от поглъщането на горчиви растения за храносмилателни разстройства до сусам за тресчица.

Кръвта на гладиаторите дава физическа мощ
В императорския Рим се е вярвало, че пиенето на кръвта на гладиатори, починали в борба, може да усили физическата мощ, както и да излекува разнообразни заболявания. Това необичайно поверие произтича от концепцията, че кръвта на мощен и героичен човек може да съобщи своите добродетели на тези, които я пият.


Рудиментарна хирургия: по какъв начин се е правила интервенция на черепа преди 4 хиляди години?

Дупката в главата за психологични разстройства
В някои цивилизации, в това число предколумбовите, практиката за продупчване на черепа е необятно публикувана, като се употребяват принадлежности, по-сходни с тези на ковачите, в сравнение с лекарите. През Средновековието също се е вярвало, че по този метод злите духове ще изоставен домакина.

Имаше мумио на прахуляк срещу епилепсия

През средновековието, само че също и през огромна част от Ренесанса (има документи до 18-ти век), прахът, получен от смилането на египетски мумии, е бил употребен като лекарство за необятен набор от болести, в това число болки в стомаха, кръвоизливи и даже епилепсия.

Маските с дълги човки защищават от чума
По време на епидемията от бубонна чума, обхванала Италия от 1629 до 1633 година, лекарите имали обичая да носят маски с дълъг клюн, цялостен с билки и парфюми. Всъщност се смяташе, че заболяването се популяризира единствено по въздуха и че посредством пречистване на въздуха по този метод той може да бъде рафиниран, като се заобикаля болестта.

Мигрената се лекуваше с пиявици
През 19 век пиявиците са били употребявани за лекуване на необятен набор от болести, от ревматизъм до мигрена. Ефективността на тези анелиди обаче е потвърдена (но единствено в тъкмо избрани случаи) за разчистване на инфектирани рани: в действителност те се хранят с мъртва кожа и отделят антикоагулантни и вазодилататорни ензими със слюнката си.

Електрошок за лекуване на психологични разстройства
През 19-ти век и при започване на 20-ти, електрошокът е бил известно лекуване за лекуване на избрани психологични разстройства, в това число нервност и меланхолия, изключително в приюти и домове за възрастни хора. Жалко е, че тази извънредно рискова за пациента процедура в никакъв случай не е имала солидна научна основа.

Труповете на китовете са били употребявани за лекуване на ревматизъм
В началото на 19-ти и 20-ти век на някои места в Южна Австралия имаше необичайно поверие, че влизането в труповете на изхвърлени на брега китове и пълзенето измежду техните разлагащи се черва в продължение на 20-30 часа (на постоянни интервали) може да работи като чудодеен лек за ревматизъм.

Плуване в морето при " духовна изтощеност "
Норвежките лекари от началото на 1900 година са вярвали, че вземането на къси вани в морето може да излекува нервност, неврастения, ревматизъм, безсилие, лека анемия и даже " духовна изтощеност ". Всичко това с помощта на стимулиращите свойства на солта и благотворното влияние на студената вода върху метаболизма.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР