Ревматичните заболявания са голяма група, която включва различни видове артрити,

...
Ревматичните заболявания са голяма група, която включва различни видове артрити,
Коментари Харесай

Ревматични заболявания при децата


Ревматичните болести са огромна група, която включва разнообразни типове артрити , мекотъканни увреждания на опорно - двигателния уред , характерни автоимунни и автовъзпалителни болести , васкулити . Тези заболявания се диагностицират и лекуват от лекари-ревматолози, а за детската възраст-детски ревматолози. Поради огромния им брой и ниската периодичност на някои от тях, в сегашното ревю ще се спрем на най-честите и с най-голямо обществено значение заболявания.

Най-честото ревматично заболяване е ювенилния идиопатичен артрит (ЮИА) . Това е група болести, за които е особено съществуването на артрит в една и съща става с дълготрайност минимум 6 седмици, без ясна причина за възникването му. Началото на заболяването е преди 16 год. възраст. Има разнообразни подтипове. За тяхното диференциране е належащо време от 6 месеца. Субтиповете на ЮИА са систематичен, олигоартритен, полиартритен, ентезит свързан-артрит, псориатичен артрит и недиференциран.

Системната форма е с периодичност 10%-15% от всички пациенти със болестта. Може да стартира във всяка възраст. Освен със ставен синдром, тя се характеризира с температура, кожни обриви, увеличени лимфни възли, черен дроб и слезка, и по-рядко-перикардит и плеврит. В 10 % от случаите болестта стартира без ставен синдром и тогава диагнозата е извънредно сложна. Своевременната диагноза и вярното лекуване са значими, тъй като, въпреки и рядко, може да има съдбовен ход.

Диагнозата олигоартитна форма се слага при засягане на 1-4 стави в първите 6 месеца. Засяга 50% от пациентите с ЮИА. Възниква най-често при дребни деца сред 2-4 годишна възраст. според от броя на засегнатите стави след първите 6 месеца приказваме за персистиращ-до 4 стави и уголемен олигоартрит-обхващане на 5 и повече стави. Характерно е засягането на очите под формата на продължителен челен увеит-заболяване, което не се демонстрира с забележими симптоми-няма болежка, зачервяване, сълзотечение. Диагностиката е характерна и изисква обзор т умел офталмолог. Ранната диагноза и агресивното лекуване са значими, тъй като може да се стигне до загуба на зрението. По отношение на ставния синдром, това е подтипа с най-хубава прогноза.

При полиартритната форма още при започване на болестта артритът е допълнително от 5 стави.

Има два пика - сред 1-4 год, и сред 6-12 години. В взаимозависимост от съществуването на ревматоиден фактор (РФ) се дели РФ-положителен и РФ-отрицателен.

Ентезит-свързан артрит

Относително по-рядко заболяване, зараждащо по-често при момчета. Ентезитът е инфектиране на залавните места на сухожилията и връзките за костта. Най-честата клинична изява са болките на залавното място на ахилесовото сухожилие за петната кост. Диагнозата се слага въз основа на данните за артрит и ентезит, или единствено артрит или единствено ентезит само че и с съществуването на болки в сакроилиачните стави и гърба, носителство на НLА В 27 антиген, фамилна анамнеза за заболявания, свързани с носителство на НLА В 27 антиген.

Псориатичен

артрит


Дебютира рядко в детска възраст, само че ранната диагноза е значима, поради тежкия, инвалидизиращ ход на болестта. Затрудненията в дигнозата идват от обстоятелството, че артритът може с до 2 години да предшества типичните кожни промени.

Свързани публикации.. Когато детето боледува. Пътеводител от доктор Масларска и доктор Лисички 1 Първият център за деца с ревматични болести у нас отвори порти 0 Боряна Ботева: Мит е, че ревматичните болести са проблеми на старостта 0

Групата на недиференцираните артрити включва деца със ставен синдром, които не покриват съответните критерии или имат признаци на два или повече субтипа.

Реактивни

артрити (РеА)


Те са релативно чести болести в детска възраст. В необятния смисъл на понятието това са артрити, при които не се открива извършител в ставата, а ставното инфектиране поражда по имунологични механизми, които не са добре изяснени. Обичайно се засягат малцина стави, само че има и изключения. Ставата е оточна, по-топла, с лимитирани и мъчителни придвижвания. По-чест е в ставите на долните крака. В множеството случаи болестта е с остро, ненадейно начало и при вярно лекуване приключва с излекуване. Няма трайни провали върху ставния хрущял, само че са вероятни рецидиви. Освен ставите, болестни прояви се следят от страна на кожата, лигавиците, очите, вътрешните органи. Те са доста по-редки от ставния синдром.

Системен

лупус


Системният лупус е най-честото заболяване от групата на така наречен „ огромни колагенози” при децата. Засяга по-често девойки в пубертета. Всяка нараснала температура с неразбираема причина, съчетана със загуба на тегло, кожни обриви след излагане на слънце, косопад, афти в устата, болки или оток на ставите, промени в кръвната картина като ниски левкоцити, лимфоцити или тромбоцити, анемия, патологична находка в урината, изисква незабавна консултация с доктор.

Пурпура

на Хенох-Шьонлайн


Това е най-честия васкулит (възпаление на съдовете) в детска възраст. Клиничната картина включва хеморагичен обрив по долните крака, болки в корема и ставите, артрит. По-рядко се открива бъбречно засягане, както и на други вътрешни органи.

Всяко отичане на става, поява на температура с неразбираема причина, обрив изискват консултация с лекар-специалист. Той ще реши размера на проучванията, нуждата от рентгенови фотоси и типа на лекуването.

Кой е доктор Калин Лисички?

Завършил е медицина в МУ-София през 1984 година Има специалности "Педиатрия " и "Ревматология ". Специализирал е "Детски заболявания " във Франция през 1997 година Работил е 20 години в Института по педиатрия като детски ревматолог. Автор и съавтор на голям брой научни публикации и монографии на тематика „ Ревматоидният артрит в детска възраст и систематични болести на съединителната тъкан”.

В Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда работи от средата на 2007г.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР