Ревизираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост на България

...
Ревизираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост на България
Коментари Харесай

Публикуваха ревизираната версия на Плана за възстановяване

Ревизираната версия на Плана за възобновяване и резистентност на България е оповестена на уеб страницата Nextgeneration.bg и е налична за публично разискване. Последната глоба за поемането на задължения с дълготраен темперамент, сложени като условие от европейските служби, ще се чака от партиите в Народното събрание, оповестяват от пресцентъра на вицепремиера Атанас Пеканов.

“На първо място желая да благодаря на блестящите екипи, които свършиха голям размер невидима за обществото работа през последните 8 седмици. Механизмът за възобновяване и резистентност е нов, неповторим инструмент на Европейския съюз, който изисква всяко предложение за финансиране на план да дава отговор на точни и строги критерии. Това постанова сериозна техническа работа за подготовка и инспекция на допустимостта на всеки един от плановете. Министерствата и останалите включени институции участваха интензивно в работата по Плана - въпреки че няма и да укривам, че плановата подготвеност, самият експертен капацитет и желанието за промени не са налице за всички страни. Проведохме десетки срещи и съвещания, проверихме всеки фиш и преработихме голям брой от плановете. За този къс интервал от време имаме квалифициран План, който дава отговор на по-високите ни критерии за целенасоченост при потреблението на средствата ”, заяви Атанас Пеканов.

От кабинета на вицепремиера ще чакат мненията на неправителствения бранш и обществените сътрудници през идващите дни. А след конституирането на Народното събрание ще желаят координиране и разискване с политическите партии.
 България не показа отчета си за възобновяване пред Европейската комисия България не показа отчета си за възобновяване пред Европейската комисия
Само 3 страни-членки към момента не са показали проектите си за възобновяване - България, Малта и Нидерландия, заяви говорителката на...

„ Планът за възобновяване и резистентност ще заложи доста предпочитани планове за страната за идващите години. Ако желаеме да подсигуряваме, че той ще се извършва, би трябвало да имаме непоклатимост и политическо единодушие. Има значими политически решения и те могат да бъдат взети само от представители на политическите партии. В полемиките ни със службите на Европейска комисия остават две значими условия, по които не сме постигнали цялостен консенсус - по-бърз зелен преход и промени във връзка с върховенството на закона и положителното ръководство. Един длъжностен кабинет не е редно да поема такива значими и дълготрайни задължения като, да вземем за пример, тези, засягащи дълготрайното развиване на въглищните райони. Друга сфера, в която към момента следва да се вземат значими решения, тъй като има потребност от спомагателни промени, е правораздаване и господство на закона. Въпреки извършените голям брой срещи и полемики, редица въпроси остават отворени и би трябвало да се договорят със службите на Европейската комисия ”, признава вицепремиерът по европейските фондове Атанас Пеканов. И двете тематики изискват политически и публичен консенсус и следва да бъдат припознати от тези, които ще дават отговор за неговото осъществяване, от демократично определените партии.

По отношение на останалите браншове, в новата версия на Плана са увеличени средствата за значими пера като обучение, опазване на здравето и обществената сфера. В Плана са залегнали и нови промени, частично е адресиран казусът с прекомерната консолидация на финансови средства и обособени планове особено за столицата. Засилена е тежестта на бранш енергетика, с цел да се отговори на желанията за по-високи упоритости от страна на европейските институции. В огромна част от плановете залягат промени за по-добро потребление на финансовия запас, откритите несъобразни съставни елементи са отстранени.

В идващите дни стратегическият документ е отворен за разглеждане в очакване политическите партии да решат по какъв начин би трябвало да наподобява финалната версия на документа, която да подадем към Брюксел, както и в очакване на отзиви и мнения от всички заинтригувани страни.

Целият текст на проекта може да видите на:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР