Reuters Докато други са загрижени за пандемията и изменението на климата,

...
Reuters
Докато други са загрижени за пандемията и изменението на климата,
Коментари Харесай

Най-амбициозните прогнози на Илон Мъск за бъдещето на човечеството

 Reuters Докато други са загрижени за пандемията и изменението на климата, Илон Мъск мечтае за космически полети, симбиоза на хора и машини и безпилотни електрически транспортни средства.

Ето най-амбициозните от неговите прогнози, изброени от.

1. Колонизация на Марс.

Основателят на SpaceX и Tesla Илон Мъск смята, че неговата компания ще може да достави човек на Марс за първи път след шест години.

" С огромна степен на възможност мисля, че в границите на шест години. Ако имаме шанс, може би след четири години "  - предвижда Мъск.

2. Безпилотните транспортни средства ще станат международен стандарт в границите на 20 години.

Още през 2021 година, съгласно Мъск, новите коли Tesla ще станат изцяло самостоятелни. Това значи, че те ще могат да поемат целия надзор над колите, без никаква човешка интервенция.

3. Автоматизацията ще докара до появяването на повсеместен категоричен базов приход.

Самоуправляващите се коли ще оставят безработни милиони професионални водачи и куриери. Мъск предвижда, че заради възходящата самостоятелност на колите през идващите 20 години, до 15% от хората ще бъдат безработни.

Роботите и изкуственият разсъдък в последна сметка ще " довършат “ даже тези специалности, които сме считали за недостъпни за машината - т.е. интелектуални и креативен. И тук съгласно Мъск ни чака нова обществена действителност - категоричен базов приход.

Това значи, че жителите на цели страни ще получават избрана сума, без значение дали работят или не.

4. Мозъкът ще може да се ръководи посредством неврочип.

Предприемачът е убеден, че в бъдеще ще можем да направляваме мозъка си, като използваме невронни интерфейси и компютър или смарт телефон. Това ще  позволи да се извличат изображения и всякаква друга информация от паметта.

5. Симбиоза на хора и машини.

Друго разследване от цялостната автоматизация е конкуренцията сред ИИ и хората. Може би с помощта на неврочиповете ще се появят първите киборги: хората ще би трябвало да взаимодействат тясно с ИИ онлайн. Компютрите ще пресмятат, като употребяват големи бази данни, а хората ще проучват обстановката и ще вземат решения

6. Китай ще изпревари Съединени американски щати.

Мъск е убеден, че китайската стопанска система скоро ще изпревари американската два или три пъти. Номиналният Брутният вътрешен продукт на Китай е 14,14 трилиона $, до момента в който този на Съединени американски щати е 21,44 трилиона $. Освен това популацията на КНР е съвсем 4 пъти по-голямо от популацията на Съединени американски щати.

7. Изкуственият разсъдък е най-опасното оръжие на XXI век.

Мъск е уверен, че изкуственият разсъдък е доста по-опасен от нуклеарните оръжия:

" Считам, че най-сериозната опасност, с която рано или късно ще се сблъскаме като цивилизация, е изкуственият разсъдък. "

Той споделя, че главната заплаха е, че тази технология принадлежи на огромни корпорации. И през 2020 година той още веднъж изрази угриженост по отношение на развиването на DeepMind (собственост на Google). Според Мъск в границите на пет години ИИ ще надмине хората и последствията от това могат да бъдат гибелни за тях.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР