Рецесия през тази година заради коронавируса – това е прогнозата

...
Рецесия през тази година заради коронавируса – това е прогнозата
Коментари Харесай

Световната банка удари в земята най-черния сценарий на Горанов – по-зле ще е

Рецесия през тази година поради ковид – това е прогнозата на Световната банка за развиването на стопанската система в България.
Според оценката, Брутният вътрешен продукт ще се свие с 3,7%, което е повече от най-черния сюжет на държавното управление за 3% стесняване на Брутният вътрешен продукт, на база на който беше направена актуализацията на държавния бюджет за актуалната година.
Изрично Световната банка споделя и друго – лимитираната поддръжка за локалния бизнес може да направи по-продължително икономическото възобновяване. Като образец за мярка, която не е задоволителна, Световната банка показва схемата " 60 на 40 ".
Експертите обобщават, че икономическият напредък от 3,4% през 2019 година се дължи главно на потреблението и то е по-силно от предстоящото. Но щом този детайл е мощно усложнен (потреблението на частния бранш през предходната година е с напредък от 5,7%, за тази се чака стесняване от 3,4%, а на страната - с 0,4%, откакто през 2019 година растежът му е 8,7%), не може да се чакат положителни времена. А по-голямото ползване е мотор за браншове като този на недвижимите парцели и финансовия бранш, предизвестява Световната банка.
И още – съгласно банката през 2019 година финансовият баланс на България е влезнал на минус поради договорката за F-16 (2,1 милиарда лева). Заради това, през 2019 година Световната банка пресмята, че българският фискален недостиг е 1% от Брутният вътрешен продукт, а общественият дълг е стигнал 20%, до момента в който годишната инфлация е стигнала 3,1%. Основен мотор на инфлацията са питателните артикули , като акцент е свинското месо и всеобщото изтребване на свине поради африканската чума. Точно повишаването на храните се показва и като фактор, който обезличава високата претовареност и положителното развиване на трудовия пазар преди рецесията с ковид – 4,2% безработица и 12% нарастване на заплатите. Всъщност, анализаторите чакат заплатите да не тръгнат надолу единствено поради по-високата минимална работна заплата и ограничения като 1000 лв. в допълнение за медицинските служащи " на първа линия " в битката с COVID-19.
Сега Световната банка чака фискален недостиг от малко над 3% т.е. над бюджетните критерии на Европейски Съюз за непоклатимост, като прогнозата е основана на това, че сме имали 9% от Брутният вътрешен продукт фискален запас.
Отделно – българската стопанска система е насочена към експорт и 66% от него към Европейски Съюз, а 63% от вноса е от Европейски Съюз. Затова и дълбочината на рецесията ще зависи от дълбочината на рецесията в Европа, предизвестява Световната банка, като предвижда 4,2% стесняване на износа и 3,8% стесняване на вноса. На всичкото от горната страна Китай е вторият максимален пазар на България отвън Европейски Съюз. Освен това – има очакване от Световната банка, че ще се тръгне към наклонност за увеличение на несъбираеми заеми – равнището им в края на 2019 година е 6,5% от общия банков порфейл, т.е. понижение на годишна база с 1,1%. Напомня се и, че се целим за влизане в чакалнята на еврозоната (механизма ERM II) през юли тази година, само че най-вероятно това ще бъде отсрочено.
Оптимистичната към този момент нотка е, че през 2021 година българската стопанска система ще има напредък от 3,9%, а през 2022 година - 3,2%. През тази година от три съществени стопански бранша - селско стопанство, услуги и промишленост, само в първия се чака напредък, от 1,1%.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 9 април "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР