Рецептата за това невероятно сладко се предава от баба на

...
Рецептата за това невероятно сладко се предава от баба на
Коментари Харесай

Бабиното сладко от горски ягоди

Рецептата за това необикновено сладко се предава от баба на внучка, а ние взехме решение да споделим този кулинарен шедьовър с вас

Необходими Продукти

● горски ягоди - 500 г
● ягоди - 500 г
● желираща захар - 500 г*
● лимонтузу - 1 ч.л.

Начин на подготвяне

Няма нищо по-хубаво от приятната разходка и цялостна кошница с ароматни горски ягоди. Към дозата прибавих и малко от градинските.

Почиствам и измивам деликатно, с цел да не нараним нежния плод. Тъй като ягодите от градината са по-едри, тях разрязвам на късчета. Посипвам ги със захарта в подобаващ съд (харесвам стъклената посуда) и прибирам в ледник за едно денонощие.

Така плодовете отделят личните ароматни сокове и не се постанова да прибавяме вода. Както споделяше моята баба, за вкусните неща се изисква самообладание с изключение на копнеж.

На другият ден деликатно отстранявам плода с решетъчна лъжица. Изсипвам сиропа, който се е отделил в емайлиран съд. На муден огън затоплям сместа, като разбърниквам непрестанно с дървена лъжица.

Никога не ограбвам пяната. Просто я потупвам понякога с решетъчната лъжица. Този трик научих от старите бележници с предписания.

Варя 20 минути, след което махам съдаот котлона и оставям да изстине. Когато това стане, добавям ягодите, разбърниквам деликатно и още веднъж затоплям на муден огън. Сладкото се вари до мечтаната плътност. Проверявам резултатът с лъжица, до формиране на пътечка от сиропа.

10 минути преди да отстраня съда от котлона, добавям лимонената киселина.

Насипвам ароматното сладко в сухи затоплени бурканчета и обръщам с капачката на долу. Покривам с забрадка грижливо, с цел да изстиват последователно.

* Държа да уточня, че количеството захар зависи от сладостта на плодовете. Уверявам Ви, че горските ягоди, както и домашните са доста сладки, само че тези от пазара са с друга наслада. Затова по преценка на Вашият усет и плод може да подсладите в допълнение.

Бабиното сладко от горски ягоди е готово.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР