Рецепта за кисело зеле – то е най-важната зимнина. Киселото

...
Рецепта за кисело зеле – то е най-важната зимнина. Киселото
Коментари Харесай

Рецепта за кисело зеле. Дори начинаещи ще се справят

Рецепта за кисело зеле – то е най-важната зимнина.

Киселото зеле е вкусно да се яде и като салата и в ястия с месо.

Освен това е доста здравословно: богато е на витамин С (100 гр. кисело зеле съдържа 20 мг. витамин С), витамини А и В 12, фолиева киселина, магнезий, желязо, фосфор, калций, калий, натрий. То е отлично за храносмилането като естествено ферментирала храна, богата на пробиотични култури. Сокът от кисело зеле съдържа доста редкия витамин U, който се смята за потребен за лекуването на стомашна язва и на дванадесетопръстника.

Диетата с кисело зеле дейно топи непотребните килограми, детоксикира тялото и регенерира черния дроб.

За 25 кг зеле са нужни 0,5 кг сол, може да добавите половин шепа черен пипер на зърна, шепа царевица, към 10 дафинови листа или парче хрян.

Изрежете твърдата част на зелките. В получената дупка сложете сол.

Първо поръсете половин шепа сол на дъното в съда, в който ще приготвяте зелето, дафинов лист и няколко зърна черен пипер, по-късно наредете глави зеле. С ръце притиснете зелките, с цел да пуснат сок.

Ако горната част на зелето остане суха, изсипете подсолена вода, колкото е належащо. Камък или друга тежест ще попречат на зелето да се издигне над течността.

Поставете чиста забрадка от горната страна, по-късно пластмасова решетка и покрийте с чист чаршаф и оставете да престои. След 3-5 дни отстранете камъка и чаршафа и в случай че е належащо прибавете сол, сложете нова чиста забрадка и изплакнете камъка и капака.

Повтаряйте процедурата всяка седмица – в случай че се образува бяла мухъл, отстранете и избършете вътрешността с чиста забрадка. Сокът от зеле ще бъде мъждив през първите три седмици и по-късно ще стартира да се избистря.

През цялата зима, когато вадите зеле, почиствайте бялата мухъл и отстранете тези листа, които са трансформирали цвета си.

Ако се грижите добре за зелето, то ще бъде годно за консумация за дълго време.

Вместо камък, най-отгоре може да сложите торбичка с 10 литра вода, в случай че бидонът е 50 кг.

Достатъчно е единствено първите 10 дни да проверявате дали има задоволително сок и да долеете вода, в случай че е належащо.

Процесът на втасване ще се форсира, в случай че оставите бидона на топло в кухнята за първите 4-5 дни и по-късно го преместите в мазе или на терасата. В взаимозависимост от температурата зелето ще е готово след един до два месеца.

Вижте още: Чушки за зимата, пълнени с настъргано зеле – 2 предписания

Добре е зелето да се преточва постоянно, а някои оферират вместо това да се продухва с маркуч. Тази втора процедура е малко ненужна, изисква доста потенциал на белите дробове и не се предлага за всички.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР