Рецепта за домашна питка, която ще се хареса на всички.

...
Рецепта за домашна питка, която ще се хареса на всички.
Коментари Харесай

Рецепта за домашна питка с прясно мляко и сусам

Рецепта за домашна питка, която ще се хареса на всички.

Тази питка ще ви зарадва със своя мек и въздушен усет, само че и с необикновено лесното си подготвяне. Можете да я извършите в разнообразни форми или да я напълните със сирене или месо.

Необходими артикули:
300 мл. мляко
100 г масло
1 с. л. захар
1 с. л. сол
10 г суха квас
5 г или 1 ч. л. бакпулвер
2 яйца
2-3 с. л. олио
800 г меко брашно

Приготвяне:
Поставете 1 белтък и 1 цяло яйце в една купа и жълтък и 1 супена лъжица мляко в друга купа. Загрейте останалото мляко и разтопете маслото. Поставете маята и захарта в хладкото мляко, след което разбъркайте.

Добавете малко брашно (2 цялостни шепи), по-късно прибавете яйцето от първата купа + белтъка, разтопеното масло, сол и бакпулвера. Разбъркайте добре с лъжица. След това последователно, лека-полека, прибавете брашното и най-после го омесете на ръка. Трябва да получите меко и леко лепкаво тесто.

Залейте го с 1-2 супени лъжици олио, премесете го и го покрийте с забрадка. Оставете на топло място за към час или повече.

Премесете тестото върху работната повърхнина с малко от останалото брашно, с цел да не залепне по повърхността. Оформете тестото на топка, след което го притиснете с длани, с цел да го заравните.

Прехвърлете в тава, авансово намазана или покрита с хартия за печене, след което в допълнение оформете тестото на ръка, с цел да добие размера на формата за печене. Потопете пръстите си в масло или олио, по-късно оформете борд към тестото, а по-късно направете и триъгълници с върховете на пръстите потопени в лой.

Покрийте с забрадка и оставете за 30 минути, включете фурната да се загрява на 200 градуса. Когато се затопли, разбийте останалия жълтък със супена лъжица мляко, и намажете питката от горната страна. Поръсете със семена, в случай че желаете. Печете към 25 минути или малко по-малко.

Втора рецепта

Необходими артикули:
400 г брашно
600 г пълнозърнесто брашно
14 г суха квас
1 ч. л. захар
2 ч. л. сол или на усет
125 мл. олио + 1 супена лъжица или две за намазване на тестото
2 яйца + 1 белтък
250 мл. топла вода
250 мл. топло мляко

За намазване:
1 жълтък
1 супена лъжица мляко

Приготвяне:
Смесете брашната, пресейте ги и прибавете сол, направете кладенче в средата. В купа смесете водата и млякото, сложете да се загреят малко, след което отделете дребна част, в която ще сложите маята и една чаена лъжичка захар. Разбъркайте и оставете маята да се задейства.

Към брашното прибавете останалото мляко и вода, олио, две яйца и 1 белтък, задействаната квас и всичко разбъркайте добре. Трябва да получите приблизително твърдо тесто.

Намажете тестото и купата с масло, покрийте със стреч фолио. Оставете на топло място. Разделете готовото тесто на две и премесете още веднъж.

Поръсете малко брашно върху работната повърхнина и разточете кора, дебела към половин сантиметър, намажете с лой, след което я нарежете първо хоризонтално, по-късно отвесно, с цел да получите четири елементи. Нарежете всяка част на 4 елементи, което значи, че би трябвало да получите 16 триъгълника.

Навийте всеки триъгълник на руло.

Покрийте дълбока тава или по-голяма форма за торта с хартия за печене и започнете да подреждате рулата от средата. Направете същото с другата половина от тестото.

Покрийте със стреч фолио и оставете на топло място за към 20 минути, до момента в който тестото втаса още малко.

Разбийте останалия жълтък с лъжица мляко и намажете рулата. Включете фурната на 175-185 градуса. Печете към 45 минути.

Вижте още: Маски с аспирин за безупречна, сияйна и гладка кожа

Извадете от фурната, намажете с кубче масло и оставете за към 5 минути във формата, след което извадете, поставете я на скарата, покрийте я първо с кухненска хартия, а по-късно с кухненска забрадка и оставете да се охлади на стайна температура.

Споделете тази рецепта за домашна питка с приятелите си!

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР