Ретроспективна изложба с карикатури и шаржове, рисувани в периода 1915-1958

...
Ретроспективна изложба с карикатури и шаржове, рисувани в периода 1915-1958
Коментари Харесай

200 карикатури и шаржове от Александър Добринов

Ретроспективна галерия с карикатури и шаржове, рисувани в интервала 1915-1958 година, показва във връзка 120 години от рождението на художника Александър Добринов Софийската градска художествена изложба. Открива се през днешния ден, 25 септември, от 18 ч. и ще продължи до 28 октомври.
Добринов е основал стотици политически и обществени карикатури и композиции, оставяйки като завещание голяма, невероятна портретна изложба на цели генерации. За предишното и настоящето наличие на Добринов в българското изкуство Емануил Попдимитров прозорливо написа през 30-те година на XX век: "Покрай главния си язвителен темперамент карикатурата на Александър Добринов има и чисто художествено влияние, което се обуславя от красивата линия и леката акварелна цветност. Към това се прибавя и насладата от приликата с модела. Защото за днешния фен насладата се състои и в това да позволи мистерия, да открие модела, а също по този начин да се удивлява по какъв начин е реализирана аналогия, когато чертите са толкоз изменени в рисунката. Това е единствено за днешния фен. Много от тия карикатури ще възхищават и ония, които не ще имат опция да познават моделите. И там е същинското портретно карикатурно изкуство: да живее без своя модел. А това ще бъде и с карикатурите на Александър Добринов. "
Днес живите очевидци за това време са все по-малко. Останали са обстоятелствата, събитията, архивите, библиотеките и неговите произведения, пръснати в разнообразни вестници, списания, галерии, музеи и частни лица в България и по света. В тази галерия са показани над 200 карикатури и шаржове от сбирките на Софийската градска художествена изложба, Националната изложба, Националния книжовен музей и фамилията на художника. Експозицията е съпроводена от азбучник, в който с изключение на творбите от българските сбирки за първи път са включени произведения от Художествената изложба в Острава и Галерията за модерно изкуство, Храдец Кралове, Чехия, научи ДУМА от Петър Димов, пиар на СГХГ.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР