Ресурсите от злато в света са ограничени – за разлика

...
Ресурсите от злато в света са ограничени – за разлика
Коментари Харесай

Къде са най-големите резерви от злато в света

Ресурсите от злато в света са лимитирани – за разлика от количеството пари, издадени от централните банки на страните, което зависи от икономическите им цели.

Затова, когато цената на $, паунда или еврото падне, тази на златото се покачва.

Това прави притежаването на благородния метал подобаваща инвестиция да се подготвите за времена на икономическа неустановеност.

Списание CEOworld проучва световни данни за запасите от злато от Световния съвет по златото, както и стопански данни от Trading Economics, с цел да показа ранглиста за златото, притежавано от държавните управления по света.

Данните са настоящи към второто тримесечие на 2023 година

Процентът на националните запаси в злато съставлява частта от наличностите на дадена страна в парични средства и други активи в злато.

Ето кои страни плюс МВФ попадат в ТОП 10 с най-големи златни запаси:

Съединени американски щати

Съединените щати оглавяват листата с 8 966 тона злато. Делът в националните запаси възлиза на 68,2%. Инфлацията е регистрирана на равнище от 3,7%.

Германия

Германия разполага с 3696 тона златни запаси и 67,4% злато като дял от националните запаси. Инфлацията е изчислена на 6,1%.

Международен валутен фонд

Златото в запасите на Международния валутен фонд се пресмята на 3 102 тона.

Италия

Италия има 2 703 тона злато в запаси и 64,4% злато като дял от националните запаси. Инфлацията е регистрирана на равнище от 5,4%.

Франция

С 2686 тона злато в запаси Франция заема пето място в класацията. Златото като дял от националните запаси възлиза на 66,3%. Инфлацията е 4,9%.

Русия

Русия разполага с 2568 тона злато в запаси и 24,6% злато като дял от националните запаси. Инфлацията е 5,2%.

Китай

В Китай има 2355 тона злато в запаси и 3,8% злато като дял от националните запаси. Инфлацията е 0,1%.

Швейцария

Резервите от злато в Швейцария се правят оценка на 1146 тона, а златото като дял от националните запаси възлиза на 7,4%. Инфлацията е 1,6%.

Япония

В Япония има 933 тона златни запаси, а златото като дял от националните запаси е 4,2%. Инфлацията е регистрирана на равнище от 3,2%.

Индия

Индия се подрежда на десето място в класацията с 879 тона златни запаси и 8,2% от златото като дял от националните запаси. Нивото на инфлация е 6,8%.

Съединени американски щати имат съвсем 9 000 метрични тона злато, което е над два пъти повече от количеството, притежавано от страната на второ място - Германия.

Този забележителен размер на запасите може да се отдаде на историческото потребление на благородния метал като общоприета валута за интернационална търговия и продан, изключително до началото на XX век.

Освен това по време на двете Световни войни европейските страни закупуват доставки, оръжия и съоръжение от Съединени американски щати и заплащат за тях със злато.

Германия, дълготраен международен търговски водач, има второто по величина количество злато.

На трето място е Международният валутен фонд (МВФ), който не е страна, а финансово звено на Организацията на обединените народи, което работи за стабилизиране на международната стопанска система и улеснение на интернационалната търговия.

За да станат членове на МВФ, страните би трябвало да вършат вноски в неговите фондове, постоянно посредством златни запаси.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР