Ресурсите на полуостров Ямал ще дадат възможност за засилване на

...
Ресурсите на полуостров Ямал ще дадат възможност за засилване на
Коментари Харесай

„Газпром“ пусна третото газово поле от гигантското Баваненковско находище


Ресурсите на полуостров Ямал ще дадат опция за усилване на енергийната сигурност на Русия и надеждността на доставките за износ. Това съобщи президентът на Русия Владимир Путин на церемонията по пуска на третото газово поле от гигантското Бованенковско нефтогазокондензатно находище, оповестяват съветските организации.

Председателят на „ Газпром “ Алексей Милер подсети, че преди 10 години, през 2008 година е взето решението за основаване от страна на Русия на Ямалски център за газодобив. „ А през днешния ден базовото находище на този нов център за газодобив е с планова мощ от 115 милиарда куб м газ годишно “. Милер добави, че добивът на газ от Бованенково ще се прави до 2128 година, т.е. до идващите 110 години.

Путин посочи, че „ Само на Ямал са 16,7 трлн. куб м газ. Това голямо международно равнище на ресурси от газ в Ямал ни дава убеденост в енергийната сигурност, обезпечаването на надеждни доставки за сътрудниците ни в чужбина “.

„ Газпром “ в сряда пусна третото газово поле от гигантското Баваненковско нефтогазокондензатно находище.

Пускът на третото газово поле дава опция за повишение на пиковото равнище на рандеман от находището от 264 до 317 млн. куб мера газ дневно. Това съставлява над 20 % от пиковите мощности на „ Газпром “ за тази зима (1527 млн. куб м на ден).

Бованенковското нефтогазокондензатно находище е най-голямото на полуостров Ямал по проучени ресурси. Проучените и авансово оценени ресурси от газ са от порядъка на 4,9 трлн. куб м.

В мегапроектът „ Ямал “ „ Газпром “ към този момент е вложил над 2 трлн. рубли. За подобренията по Баваненково за последните 10 години са изразходвани 670 милиарда рубли. За рандеман на газ от находището „ Газпром “ построи системата от магистрални газопроводи Бованенково-Ухта и Ухта-Торжок на стойност от 1,4 трлн. рубли.

Първото газово поле на Бованенково е от 60 милиарда куб м газ годишно и бе пусната през 2012 година, а през 2014 година е пуснато второто от 30 милиарда куб м. Дейностите по третото са от тази година и упованието е за 30 млрд.куб м, като общата планова мощ на находището се чака да доближи 115 милиарда куб м газ годишно. В бъдеще равнището би трябвало да се усили до 140 милиарда куб м газ годишно посредством включване и на нови находища.
В състава на третото газово поле влизат 117 кладенеца, обединени в 18 групи, една апаратура за подготовка на газ и компресорни мощности за над 200 МВт.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР