Ресторантьорският и туристическият бранш се опасява ваксинирането срещу COVID-19 да

...
Ресторантьорският и туристическият бранш се опасява ваксинирането срещу COVID-19 да
Коментари Харесай

Ричард Алибегов: Ако ваксинацията стане задължителна ще се губи персонал

Ресторантьорският и туристическият отрасъл се притеснява имунизирането против COVID-19 да не стане наложително, тъй като тогава могат да стартират да губят личен състав, стана ясно от изявление на Ричард Алибегов - от Конфедерацията на българския туристически бизнес - в предаването " Събуди се " по Народоосвободителна въстаническа армия ТВ.

„ Управителите на някои обекти евентуално ще стартират вътрешна акция, с цел да създадат всичко допустимо личният състав да се имунизира ”, изясни Павлин Косев, ръководител на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. А ще има ли дискриминация сред имунизирани и неимунизирани, разясниха и юристът по здравно право Мария Шаркова. „ Ако приказваме за ресторантьорския отрасъл, 90% от клиентите към този момент са навън и личният състав не е нужно да носи маски. Не е здравословно хората да стоят с тях по време на жегите. Отпадането на маските крие и риск, тъй като обществото може да остане с усещане, че няма вирус и да реши да не се имунизира. Тогава може да се окажем още веднъж затворени през зимата ”, сподели Алибегов.

По думите му, има грешки в предстоящата заповед, които би трябвало да бъда конкретизирани преди тя да влезе в действие. Според него, би трябвало да се дефинира какво тъкмо се има поради под термина " малко заведение " и какво ще се случва, в случай че единствено един член на личния състав, да вземем за пример, не е имунизиран.

„ Не считам, че ще има дискриминация сред имунизирани и неимунизирани. Нормално е да не е нужно да си вършиме PCR тест, с цел да преминете границата с Гърция, в случай че сте ваксинирани ”, сподели, на свои ред, Шаркова. И добави, че имунизационният статус е част от сензитивните персонални данни, засягащи здравословното положение на жителите и по тази причина би трябвало да се измисли механизъм, по който да се изисква законово документът за имунизация. Работодателят не може да го изисква от чиновниците си и контролът ще би трябвало да се реализира от районните здравни инспекции ”, посочи юристът по здравно право.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР