Ресторантьорите и хотелиерите доминират в класацията в сектор туризъм. Четири

...
Ресторантьорите и хотелиерите доминират в класацията в сектор туризъм. Четири
Коментари Харесай

Гепардите отново тичат в саваната на българския туризъм

Ресторантьорите и хотелиерите преобладават в класацията в бранш туризъм. Четири от сдруженията са в орбитата на веригата Happy. Най-динамичните хотели са благосъстоятелност на някои фигури с мрачно минало.
Разразилата се през 2020 година пандемия от ковид-19 засегна най-сериозно бранш туризъм в международен мащаб. Картинката в България не бе по-различна, заради което през миналата година " Капитал ". Затваряния и ограничавания белязаха и 2021 година, само че ниските равнища на разпространяване на болестта и въведените през есента зелени документи разрешиха на ресторантьори, хотелиери и туроператори да проработят още веднъж, въпреки и не на цялостни обороти. От данните за миналата година, с които разполага " Капитал ", ясно се вижда събуждането на бранша и особено на хотелите и заведенията за хранене, които въпреки и не претъпкани, са още веднъж оживени.
Туроператорите дават на заден
Или пък не. Макар и измежду първите 20 компании да намират своето място едвам три, те окупират първата, четвъртата и петата позиция.

Първият в класирането за 2021 година е записаният в село Марково край Пловдив туроператор " Версо травъл ". Ръстът в приходите му е със забележителните 181%, като през 2021 година сдружението е отчело малко над 6.1 млн. лева приходи при съвсем 2.2 млн. през миналата. Печалбата от своя страна се удвоява и от 25 хиляди лева за 2020 година тя е 52 хиляди за втората година от началото на пандемията. В общата ранглиста " Гепард " сдружението е на 48-а позиция. Съдружници в него са Искрен Динев и Георги Аврамов. На уеб страницата на туроператора могат да се намерят предложения главно за Турция и Гърция, както и за почивки в България. Управителят на сдружението Искрен Динев описа за " Капитал ", че през 2021 година от общо към 12 хиляди души над 5 хиляди са предпочели техните услуги за пътувания в страната, което е вследствие на пандемията от ковид-19 и страха да се пътува отвън страната.
Реклама
Вторият турооператор, който намира място измежду гепардите в бранша, е записаното през 2011 година в София " Аватар тур ". Приходите му за 2021 година са съвсем 10.4 млн. лева, което е с към 123% повече по отношение на година по-рано. Според формалния уебсайт на туроператора годишно довежда в страната над 80 хиляди туристи. Съдружници в него са общо седем лица, като с по 28% дял са Румяна Моневска и Мариета Димитрова, а Александра Панковска има 27%. Моневска от своя страна е едноличен притежател на " НМ хотел мениджмънт ", което ръководи хотелите " Зара " в Банско и " Лагуна бийч " в Созопол. Счита се, че " Аватар тур " е правоприемник на станалата печално известна със.

Третият и финален туроператор, който попада измежду първенците в класацията, е " Бон тур-БГ ", записано през 2010 година от Надежда Попова-Ниетреста и брачният партньор ѝ Блажей Ниетреста. Надежда Ниетреста има присъединяване в " Бест хотелс мениджмънт ", което ръководи тризвездните хотели " Глория " и " Росица " в " Св. св. Константин и Елена " до Варна.
Годината на заведенията и Happy
Според регистъра на заведенията за хранене и развлечения на Министерството на туризма в страната сега има регистрирани над 19 хиляди обекта с годно позволение. Сред първите 20 най-динамични дребни и междинни компании от туризма попадат девет, които ръководят заведения за хранене или клубове. След слабата за всички ресторантьори 2020 година с цялостни затваряния по месец-два и отлива на клиенти заради боязън от заразяване с ковид-19 разумно е през 2021 година оборотите на бранша да са по-високи заради " по-меките " ограничения и вкарването на зеления документ от есента, с което се разреши работата на заведенията.
Реклама
От заведенията за хранене на най-предната позиция е " Флора Фууд ", което ръководи два обекта под марката Flora Bar & Grill - по един в Бургас и Слънчев бряг. Ръстът в приходите на сдружението е над 172%, като се подрежда на втора позиция в общата секторна ранглиста. Приходите за 2021 година са в размер над 7.6 млн. лева при 2.8 млн. година по-рано. Собственик е " Мермеклиеви груп " със съдружници Георги и Димитър Мермеклиеви от Казанлък. В града от Розовата котловина и Бургас двамата развиват бизнес за доставка на храна, а в Казанлък ръководят хранителен магазин. Георги Мермеклиев от своя страна е президент на футболния " Розова котловина ", още веднъж в Казанлък.

Следващо сдружение в ресторантьорския бранш и трети гепард в класирането е " Порт Бар " със съдружници Гинка Колева и Милена Костова. Дружеството ръководи два обекта - ресторант Dock 5 и нощен клуб със същото име, намиращи се в, в непосредствена непосредственост до пристанището в морския град. Хотелът и офисната част в постройката са благосъстоятелност на сдружението " Селино " на ръководителя на КРИБ в Бургас Стоян Караненов. Приходите на " Порт Бар " за 2021 година са над 4.7 млн. лева, което е със 135% повече от миналата година, а облагата пораства с към 11% до 546 хиляди лева

От финландската верига за бързо хранене Hesburger към този момент ръководи над 20 обекта. Увеличаването на обектите ѝ и по-облекчените коронавирус ограничения през 2021 година разумно водят до растеж близо 57% на приходите на сдружението " Бългериан бургер ", посредством което веригата оперира в страната. През 2021 година те са били към 17.4 млн. лева, а година по-рано - 11.1 млн. лева От стъпването си в България компанията непрекъснато усилва приходите си, само че до момента не е излизала на облага заради непрекъснатата агресия. Все отново загубата през 2021 година понижава до 3.1 млн. лева при 5.5 млн. през 2020 година и 7.4 млн. лева през предепидемичната 2019 година

По данни от отчета за активността за 2021 година, поместен в Търговския указател, вложенията в откритите два нови ресторанта на веригата в София и Бургас са към 4 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР