Реставратори възстановиха днес откъртената глава от Паметника на незнайния воин

...
Реставратори възстановиха днес откъртената глава от Паметника на незнайния воин
Коментари Харесай

Възстановиха обезглавената статуя от Паметника на незнайния ...

Реставратори възвърнаха през днешния ден откъртената глава от Паметника на незнайния боец на площад „ Свобода “ в центъра на Хасково.

Както към този момент писахми, скулптурата от италиански мрамор  бе обезглавена при детска игра на 30 октомври. Днес главата бе  залепена и в допълнение анкерирана. При реставраторите бе и кметът на Хасково Станислав Дечев



Главата на боеца към този момент един път е била подменяна при реституция преди 15 години. Паметници на културата у нас като цяло не се поддържат, споделиха реставраторите. Мраморът не бил устойчив на нашите атмосферни условия и на всеки три година би трябвало да се прави ревизия на положението на такива обекти навън.



Паметникът на незнайния боец в Хасково е на скулптора Тома Делирадев и каменоделеца Иван Атанасов. Той е повдигнат в памет на починалите в Балканската, Междусъюзническата и Първата международна войни. Осветен е на 2 юни 1927 година и е открит тържествено на четвърти юли същата година. На откриването участва цар Борис III, който произнася тирада.    

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР