Рестарт на непостроения участък от магистрала Струма“, за който от

...
Рестарт на непостроения участък от магистрала Струма“, за който от
Коментари Харесай

Рестарт на АМ „Струма“: Отсечката в посока София-Кулата ще минава извън Кресненското дефиле

Рестарт на непостроения сектор от автомагистрала „ Струма “, за който от години има разногласия. Трасето в посока София-Кулата ще минава отвън Кресненското дефиле, излиза наяве от оповестена социална поръчка на Пътната организация.

Снимка: bTV


Изпълнителят би трябвало да изготви предпроектни изследвания, с които да се обезпечава придвижването от София към Кулата отвън дефилето в две посоки. Прогнозната стойност за това е 1 млн. лева без Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване е половин година.

Очаква се решение за трасето, което ще мине през Кресненското дефиле

От години градежът на проблематичния сектор от автомагистрала „ Струма “ стои на трупчета. Заради митинги и рецензии на Европейската комисия (ЕК) трасето в посока София-Кулата да минава през Кресненското дефиле. Затова в този момент ще се изследва и проектира вид отвън дефилето.

Снимка: bTV


„ Винаги сме упорствали просто да се резервира Кресненското дефиле като различен път. По никакъв метод не сме саботирали построяването на автомагистралата през Кресненското дефиле “, сподели адв. Антон Драчев, Инициативния комитет „ Кресна “.

„ Транспортният безпорядък, който се образува сега с тапите по придвижване основават за жителите на общината усложнения за прекосяване през пътя, както и заплаха. Силно, мощно се надяваме колкото се може по-скоро да бъде стартират и да бъде приключен “, уточни Петър Петров, зам. кмет в община Кресна.

Регионалният министър инспектира и свлачищата при тунел „ Железница “

Срокът за предложения по публичната поръчка е до 29 април.

„ Европейската комисия сподели „ вие към момента нарушавате европейските наставления “, което значи, че ние би трябвало да създадем на първо място нов Оценка на въздействието върху околната среда на всички други възможности, бърз Оценка на въздействието върху околната среда – ето това към момента не го виждаме “, сподели Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа „ Балкани “.

Снимка: bTV



От районното министерство разясняват, че за трасето в посока Кулата-София, което ще е отвън дефилето, има настояща Оценка на въздействието върху околната среда (оценка за въздействието върху околната среда) и зелена светлина от Европейска комисия, и за 4 години може да се построи.

Те са принудени да обикалят километри, с цел да отидат на работа и да заведат децата си на учебно заведение

Сроковете за трасето в противоположна посока София-Кулата, за което също се търси вид отвън дефилето, обаче са под въпрос.

Снимка: bTV


„ За периоди можем да приказваме тогава, когато имаме изясненост къде ще бъде това трасе. Бих споделил, че на този стадий, реалистичните периоди, за които можем да приказваме е 2029 година Към тази последна дата би трябвало да се стремим и за двете трасета “, сподели министърът на районното развиване Андрей Цеков.

Така 17 години след откриването на първата права на автомагистрала „ Струма “ чакаме последната.

По тематиката работи и Мариета Димитрова.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР