Ресорната парламентарна комисия ще обсъди на извънредно заседание днес на

...
Ресорната парламентарна комисия ще обсъди на извънредно заседание днес на
Коментари Харесай

84 предложения за промени в бюджета се обсъждат преди второто му гласуване

Ресорната парламентарна комисия ще разиска на изключително съвещание през днешния ден на второ четене законопроекта за държавния бюджет на България за 2023 година

Депутатите оферират растеж от 10 до тридесет на 100 на възнагражденията на работещите в някои бюджетни сфери. Това оказва се от обзор на постъпилите сред двете четения на проектозакона за бюджета за тази година 84 оферти, оповестени на интернет страницата на Народното събрание, огромна част от които са за нарастване на възнагражденията.

На 12 юли Народното събрание одобри на първо четене държавния бюджет за тази година с поддръжката на ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи. Против бяха от " Българска социалистическа партия за България ", " Възраждане " и " ИТН ". Въздържа се един депутат - от ГЕРБ-СДС. Народното събрание отхвърли плана за държавен бюджет с включен план на Висшия правосъден съвет.

Проектобюджет за 2023 година е създаден при параметри в границите на Маастрихтските критерии, с което държавното управление извърши един от главните си цели - да обезпечи на страната постоянен бюджет за 2023 година с недостиг до 3 на 100 от Брутният вътрешен продукт, без да се усилват налозите и без да се лимитират обществените заплащания, показва вносителят.
ЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Макроикономическата прогноза на Министерството на финансите планува през 2023 година напредък на брутния вътрешен артикул от 1,8 на 100 и постигане на размер от 184,5 милиарда лв.. Очакванията са в края на 2023 година инфлацията да се намали до 5,6 на 100, а средногодишната да бъде 8,7 на 100, което се дължи на понижението на цените на храните и енергийните артикули.

Минималната работна заплата се резервира на 780 лв.. Предвидено е нарастване на разноските за личен състав с 10 на 100 за структурите, които не са получили такова нарастване през 2022 година, и 15 на 100 - за структурите в общинската администрация.

Министърът на финансите Асен Василев акцентира по време на дебатите в зала при първо четене на законопроекта, че се резервират ставките на всички налози, като се изключи тази на газа, чиято ставка се връща назад на 20 %, защото интернационалните пазари са се успокоили.

Сто и единадесет млн. лева в допълнение са заделени по отношение на новия размер на линията за беднотия, което е значимо при установяване на помощта за хора с увреждания; има 50 млн. лева от горната страна по действия по Закона за общественото подкрепяне, свързани също с новата линия за бедност; 30 млн. лева в допълнение по Закона за фамилните помощи за деца, уточни Василев. Има и 31 млн. лева повече по отношение на въведената нова еднократна помощ за учениците от 1-5 клас. Увеличени са стипендиите на студентите и учениците. За образованието има 38 млн. лева за саниране на студентски общежития, 80 млн. лева за реорганизация, надстрояване на детски градини. Предвидени са 5 млн. лева в допълнение за нови спортни площадки; 20 млн. лева за компенсиране на разноските за развъждане на деца, които не са признати в детски градини и ясли, добави министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР