Решителен пробив беше постигнат на срещата между британския премиер Риши

...
Решителен пробив беше постигнат на срещата между британския премиер Риши
Коментари Харесай

Решителен пробив: ЕС и Лондон се споразумяха за Северна Ирландия

Решителен пробив беше реализиран на срещата сред английския министър председател Риши Сунак и ръководителя на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен в Уиндзор през днешния ден (27 февруари).

Двамата водачи оповестиха сключването на ново съглашение за установяване на търговски правила за Северна Ирландия.

Премиерът на Обединеното кралство удостовери на конференция пред медиите, че ще бъде въведена система със зелени и червени ленти за стоките в страната, както и че " всякакво чувство за граница в Ирландско море към този момент е отстранено ". От своя страна Фон дер Лайен дефинира резултата от договарянията като " извънреден " и съобщи, че незабавно откакто договорката бъде контрактувана, Европейски Съюз ще стартира процеса на приемане на Обединеното кралство в програмата " Хоризонт ".

Новото съглашение ще се назовава „ Рамка Уиндзор “ и ще разреши да се отвори нова глава в връзките сред Обединеното кралство и Европейски Съюз. Договорът ще подсигурява, че всички храни, които се оферират във Англия, ще бъдат налични в Северна Ирландия, а всички медикаменти, които се оферират във Англия, ще бъдат налични в Северна Ирландия по същото време.

Очаква се с това да бъде комплициран завършек на напрежението във връзка уреждането на комерсиалните връзки сред английската провинция Северна Ирландия и нейната съседка и член на Европейски Съюз, Република Ирландия, което стартира да ескалира след Брекзит.

Сунак и Фон дер Лайен се срещнаха, с цел да завършват документа след месеци  усилени договаряния. На този стадий обаче остава неразбираем въпросът дали Демократичната партия ще поддържа съглашението. Лидерът й Джефри Доналдсън съобщи, че остава " нито позитивно, нито негативно " надъхан, до момента в който не се запознае с детайлностите по договорката.

Запитан от медиите по какъв начин ще убеди евроскептично настроените си депутати да поддържат договорката, самият министър председател на Англия още веднъж акцентира изгодите от съглашението и неговото " голямо значение " за жителите в Северна Ирландия. Увери, че те също ще имат задоволително време, с цел да се срещнат с изискванията по новата рамка и изрази оптимизъм, че тя ще докара до усъвършенствания в съвсем всеки аспект от живота им.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР