Решенията за подобряване качеството на въздуха не е нужно да

...
Решенията за подобряване качеството на въздуха не е нужно да
Коментари Харесай

Експерт: Къде се влошава качеството на въздуха у нас

Решенията за възстановяване качеството на въздуха не е нужно да са радикални, а добре премислени и ефикасни. Те би трябвало да са обяснени в точния момент на хората , тъй като някои ограничения ще изискват смяна в всекидневието им. Това съобщи за Българска телеграфна агенция Ивайло Хлебаров от екологично съдружие „ За Земята “.

Той счита, че зад неналичието на политическа воля да се подхващат нужните дейности стои непросветеност, липса на потенциал и надзор, както и стопански ползи. По думите му забавянето във вземането на решения ще коства освен финансови средства на страната – санкции за неспазване на нормите на качеството на въздуха, само че и здравословни проблеми при хората. Хлебаров уточни, че замърсяването на въздуха изостря съществуващи болести на дробовете , а дълготрайното излагане на замърсяване води до сърдечно- съдови, ракови болести, диабет и други

Освен надзор и наказания са нужни и тласъци и поддръжка за уязвимите елементи на обществото, сподели също специалистът.

„ Качеството на въздуха се утежнява тук-там, където има композиция от източници на замърсяване - трафик и/или отопление с дърва или въглища и от неподходящи географски и метеорологични условия “, изясни той. И посочи, че това не е особено единствено за огромния град, само че и за по-малко обитаеми места.

В едно закътано село с няколко къщи, които се отопляват с дърва, въздухът може да е доста замърсен, само че там качеството на въздуха не се мери, уточни Хлебаров. През годините има наклонност за електрификация на отоплението , само че към момента дървата са главен източник, посочи той.

Не чакам да има нарастване на потреблението на газ също. Възможно е някои хора, които бяха минали на пелети, да се върнат на дърва поради високите цени на пелетите, предвижда Хлебаров.

„ Увеличената цена на дървата за огрев и проблемите с доставките може да подтикват част от хората по-бързо да преминат към отопление с електричество поради закрепената цена за битовия бранш, тъй като може да им по-изгодно “, изясни също той.

Хлебаров счита, че като цяло у нас има наклонност към електрификация на отоплението, най-много посредством климатици . По думите му това значи по-малко замърсяване и по-малко здравни проблеми.

„ С навлизането на сила от слънцето и вятъра, което се форсира в международен мащаб поради намаляващите цени по отношение на другите технологии, енергийният микс на България ще става все по-чист “, сподели той.

Хлебаров приветства опцията и жителите да си конфигурират слънчеви панели . „ И откакто потребят това, което им е нужно, да могат да връщат неизползваната сила в мрежата “, посочи той. Според него би трябвало да има тласъци или поддръжка за семействата, с цел да се употребява по-чиста сила.

По думите му обстановката в промишлеността у нас също би трябвало да се промени. Според него  Топлоелектрическа централа „ Брикел “  е „ емблематичен образец “ за дружество, което утежнява качеството на въздуха.

От години Хлебаров работи за възстановяване на обстановката и в София. Според него има отвращение да се признае, че има проблем с азотния диоксид, който се дължи на автомобилния трафик. Ние към този момент направихме втори отчет с измервания, само че общината не желае даже да ревизира. Обяснението ми е, че те са наясно, че резултатите мъчно могат да бъдат оборени, сподели специалистът. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР