Решението за приемането на еврото в България от 1 януари

...
Решението за приемането на еврото в България от 1 януари
Коментари Харесай

Димитър Радев пред депутатите: Буксуваме сериозно с приемането на еврото

Решението за приемането на еврото в България от 1 януари 2024 година не е на Българска народна банка. Ако се реши, че датата би трябвало да се промени, това не е в компетенциите на Националната банка. Датата не е нещо, което взема решение Българска народна банка, има признат народен проект от предходното държавно управление. Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев от трибуната на 48-ото Народно заседание по отношение на готовността на България за влизането в еврозоната и приемането на еврото от 1 януари 2024 година

Между 2018-2020 година се направила първата стъпка за приемането на лв. към европейския валутен механизъм. България била за образец по какъв начин се водят диалози и по какъв начин се реализира прогрес, подсети Радев. Това обаче, което липсва по мнението на шефа на Българска народна банка, е постоянното държавно управление, за което и натърти няколко пъти от трибуната на Народното събрание.

От 2021 година стартира буксуването и стартира изпускането на периодите за влизането в еврозоната. Сега се слага под въпрос даже датата 1 януари 2024 година, уточни Димитър Радев.

По думите му осъществяването на задания зависи от политическата поддръжка за процеса, което е напълно от компетенциите Народното събрание. Имаме съществено закъснение с приемането на еврото от 18 месеца, само че това закъснение е главно поради взимането на политически решения. Дори стъпките, които Българска народна банка би трябвало да направи, зависят от избрани политически решения, посочи Радев.
 В Българска народна банка няма необърнат камък за Еврозоната, въпросът е политически
В Българска народна банка няма необърнат камък за Еврозоната, въпросът е политически

Със длъжностен кабинет няма да стане

" Има закъснение и тези, които помнят историята на процеса, знаят, че ние сме водачът в процеса по въвеждане на еврото. Ние свършихме огромна част от работата , която не беше забележима обществено за работещ механизъм за страна, която е отвън еврозоната ", акцентира Радев.

Той даде образец с Хърватия, която демонстрирала мощен политически ангажимент по тематиката с еврото и която в този момент е доста по-напред от България. Хърватия вкарва еврото от 1 януари 2023 година

Според Радев критерият за инфлацията е този аршин, който сега България нарушава . Има доста неща, които се движат в разнообразни направления, само че в случай че влезем в полемика или осъществяване на действия да вършим оценки, разбори по всички тематики, това значи да се забави процесът, предизвести още веднъж шефът на Българска народна банка.

Присъединяването към еврозоната ще усъвършенства банковият контрол , безапелационен бе Димитър Радев и добави, че взаимоотношението на Българска народна банка с Европейската централна банка (ЕЦБ) е на доста положително високо равнище. Това, което основава проблем, са компликациите в политическата рамка и това е нещо, което се споделя на България непрестанно.

Отношенията са ни отлични и опитът, който натрупахме, е доста скъп, удовлетворен е шефът на Българска народна банка.

Димитър Радев не вижда настоящи проблеми и някакви вероятни опасности пред България при приемането на страната ни в еврозоната.

От Българска социалистическа партия възразиха, че шефът на Българска народна банка не е дал отговор на авансово поставените въпроси на социалистите. Такава насмешка от Българска народна банка към институцията на Народното събрание " алените " не са очаквали.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР