Решението на Япония да изхвърля отпадните води от атомната електроцентрала

...
Решението на Япония да изхвърля отпадните води от атомната електроцентрала
Коментари Харесай

МААЕ подкрепи искането на Япония да излее водата от АЕЦ „Фукушима-1“ в океана

Решението на Япония да изхвърля отпадните води от атомната електроцентрала „ Фукушима-1 “ в океана е в сходство със международната процедура и може да бъде следено от Международната организация за атомна сила (МААЕ). Това заяви генералният шеф на организацията Рафаел Гроси, предава TACC.

Контролираните изхвърляния на вода в морето се употребяват рутинно от настоящите атомни електроцентрали по целия свят в сходство с оценките за сигурност и влияние върху околната среда, се споделя в изказване на МААЕ. „ Решението на японското държавно управление е в сходство със международната процедура “, увери Гроси.

Освен това МААЕ е подготвена да даде техническа поддръжка на Япония за наблюдаване и инспекция на безвредното и транспарантно осъществяване на проекта. Както е маркирано в изказването на организацията, Япония е подала молба до МААЕ с искане за съдействие. Гроси съобщи, че организацията ще „ работи в тясно съдействие с Япония преди, по време и след освобождението от водата “, с цел да построи убеденост, че процесът се прави без неподходящо влияние върху човешкото здраве и околната среда.

Японското държавно управление публично позволи изхвърлянето на доста количество вода в океана от развалената атомна електроцентрала „ Фукушима-1 “, за която се твърди, че е значително радиоактивна. Процесът на подготовка ще отнеме почти две години.

Към сегашния миг в стоманени резервоари на територията на атомната електроцентрала „ Фукушима-1 “ са се натрупали над 1,25 милиона тона вода, пречистена, както се оповестява, от най-опасните радиоактивни субстанции. Тя съдържа обаче изотопи тритий, които механически не може да бъдат извлечени от там.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР