Решението на върховния съд е окончателноНационалната агенция по приходите (НАП)

...
Решението на върховния съд е окончателноНационалната агенция по приходите (НАП)
Коментари Харесай

Артекс инженеринг осъди НАП за близо 600 000 лева

Решението на висшия съд е дефинитивно

Националната организация по приходите (НАП) загуби дело с веществен интерес от близо 600 000 лв., заведено против строителната компания "Артекс инженеринг " АД, написа.

Случаят е от 2019 година, когато Национална агенция за приходите – София доначислява Данък добавена стойност в размер на близо 483 хиляди лв. на строителната компания. Причината е, че "Артекс " е продала свои дялове в три еднолични сдружения с лимитирана отговорност (ЕООД). Зад тази договорка обаче не се крие продажба на някакъв дребен бизнес, а продажба на скъпи жилища на частни лица.

Схемата е следната. Строи се неподвижен парцел и по едно и също време с това се записва ЕООД, което е благосъстоятелност на строителната компания. Процедурата е бърза и евтина. След това строителната компания може да апортира в капитала на ЕООД жилището за обмен. Когато идва покупател за жилището, компанията може да предложи отстъпка от цената на физическо лице, което е реши да си купи парцела. Причината е, че ще си купи компанията, която има жилището, а не самото жилище. Така се пестят 20% Данък добавена стойност.

Макар схемата да е изцяло законна, както се твърди в правосъдното решение, през 2019 година НАП-София въпреки всичко взема решение да доначисли на "Артекс " 483 хиляди лв. за Данък добавена стойност поради продажбата на дяловете в три еднолични сдружения - "Бояна Пропърти “ ЕООД, "ВМ Асет " ЕООД и "СБ Бояна " ЕООД. И трите компании са регистрирани по Данък добавена стойност. След това сдруженията са продадени на частни лица дружно с апортираните в тях жилища.

Отделно Национална агенция за приходите претендира за близо 120 хиляди лв. лихви за забавата на заплащането на налозите.

Национална агенция за приходите твърди, че "Артекс " са построили и апортирали жилища във компании, които все още на подписване на договорите даже не са съществували.

Национална агенция за приходите възприема покупко-продажбите по прекачване на дружествени дялове като привидни, т.е. такива, които са подписани за отбягване заплащането на налозите и прикриващи договорката по продажбата на жилищата.

"Органите по приходите са приели, че по този метод посредством поредност от покупко-продажби, които не опонират на закона, се цели реализиране на неразрешен резултат - неначисляване на Данък добавена стойност ", се споделя в правосъдното решение, което цитира позицията на Национална агенция за приходите.

Съдът отхвърля претенцията на данъчните, а повода са наредбите на Закона за Данък добавена стойност. Апортът на непарична вноска в капитала на сдружение не е "доставка " на артикули и услуги по смисъла на ЗДДС Последващата продажба на дружествени дялове е освободено от облагане.

"Прехвърлянето на дяловете от учредените сдружения на други правни субекти – в тази ситуация на физически лица, не прави последните притежатели на апортираните недвижими парцели. Те не престават да бъдат част от капитала на учредените с непаричните вноски сдружения ", се споделя в правосъдното решение.

Върховният административен съд споделя, че притежателите на ЕООД-та ще платят Данък добавена стойност, в случай че решат да продадат парцелите след това. Национална агенция за приходите е наказана да заплати на "Артекст инженеринг” и 35 хиляди лв. разходи по делото. Решението на висшия съд е дефинитивно.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР